TKO JE TU LUD: Vlada otpušta službenike, agencije zapošljavaju nove

TKO JE TU LUD Vlada otpušta službenike, agencije zapošljavaju nove

broj_APP_final

(SDLSN, 24. listopada 2010.) Samo dan nakon što je Vlada usvojila kriterije za smanjenje broja zaposlenih u tijelima državne uprave, u Vjesniku je objavljen oglas o zapošljavanju četiri nova javna službenika u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

sdlsn_www220Ovaj primjer najbolje ilustrira dosljednost Vlade u provedbi Programa gospodarskog oporavka na području racionalizacije javne uprave, po formuli “2 za 4” ili “na 2 otišla u državnoj upravi 4 novozaposlena u agencijama”.

Da bi stvar bila gora, najvjerojatniji scenarij bi mogao biti taj da se četiri visokostručna državna službenika iz državne službe presele u javnu službu – agenciju i tako se nastavi negativna selekcija u državnoj upravi, koju nisu mogla spriječiti ni prekobrojna šefovska mjesta jer čak i šefovi u državnoj upravi nemaju plaće kakve imaju zaposleni u agencijama.

Naime u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi plaću veću od državnog službenika s VŠS ima čak i pomoćni radnik u bifeu, a o dodacima na uspješnost u radu koji mogu iznositi čak i do 40 posto plaće u državnim službama mogu samo sanjati.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH stoga od Vlade i ministra uprave traži primjenu jednakih kriterija za smanjenje broja zaposlenih u cijeloj javnoj upravi, a ne samo u dijelu državne uprave.

Pročitajte još…