TRAGEDIJA Na Kornatima poginula šestorica vatrogasaca

TRAGEDIJA Na Kornatima poginula šestorica vatrogasaca

Operiranim vatrogascima u KB Dubrava životi još u opasnosti

Vatr_VL310807_1

Autor Antonija Mrša, Stela Filipi, Mario Velić

Dvojica vatrogasaca, teško ozlijeđena u četvrtak u gašenju požara na otoku Kornatu, operirana su u petak ujutro u KB Dubrava u Zagrebu, no životi su im još uvijek u opasnosti, doznaje se iz bolničkih izvora.

vl_logo“Operirali smo dvojicu vatrogasaca… I nakon zahvata njihovo je stanje opasno po život”, izjavio je Hini šef kiruške službe docent Toni Kolak.

Još trojica vatrogasca prebačena su iz Zadra u zagrebačku Traumatološku kliniku s opeklinama od II. b do III. stupnja, odnosno gotovo cijeloga tijela.
I oni su po dolasku u bolnicu podvrgnuti intenzivnom kiruško-anesteziološkom liječenju i sva su trojica u neposrednoj životnoj opasnosti.

Vatr_VL310807_2Državni centar 112 izvjestio je jutros kako je u jučerašnjem požaru na Kornatu smrtno stradalo šest vatrogasaca, potvrdivši time informaciju do koje su jutros došli novinari, a čija se službena potvrda iz Policije još očekuje.

Tijelo šestog preminulog mladića u požaru, koji je nestao jučer tijekom gašenja, pronađeno je navodno jutros.

Silovit požar, koji je jučer cijeli dan harao otokom Kornat i koji je jučer oko 21 sat stavljen pod nadzor, uzeo je najmanje pet ljudskih žrtava. Petorica šibenskih vatrogasaca poginula su, a šestorica gasitelja bore se za život u bolnici. Još 12 ih je zadobilo lakše ozljede.

Zarobljeni u obruču
– Potvrđeno je da ima mrtvih profesionalnih vatrogasaca i članova DVD-a. O imenima ne možemo govoriti jer se još uvijek pretražuje teren. Telefonske veze s otokom su slabe i stalno su u prekidu, činimo sve što je u našoj moći – kazao je Volimir Milošević, zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika.
Vatr_VL310807_3 – Na otoku vlada strava i užas. Gorska služba spašavanja, policija i vojska pretražuju svaki kutak požarišta s kojeg još uvijek povremeno bukti vatra. Što se dogodilo nitko ne zna. Prema Vitu Markovu, nadzorniku i dobrovoljnom gasitelju NP Kornati veća grupa vatrogasaca krenula je helikopterom na vrh brda Kornat, iznad uvale Šipnate, te je ondje ostala zarobljena u vatrenom obruču, dok su se četvorica uspjela izvući. U akciji spašavanja ozlijeđenih vatrogasaca u predjelu zvanom Lučica sudjelovalo je 8 spasitelja iz Splita i Zadra. Akciju je vodio Stipe Božić.
 – Imali smo jako težak posao, riječ je o nepristupačnom terenu, pa smo ozlijeđene izvlačili uz pomoć helikoptera. Nažalost tijela poginulih vatrogasaca nismo uspjeli izvući, pa ćemo to obaviti kasnije – kazao nam je Božić.

Sanader u Zadru
NP Kornati organizirao je ozlijeđenima prijevoz iz Murtera do Kornata, a dragovoljci su stizali i vlastitim brodicama. Na gašenje požara u zadnjoj turi otišla su 22 vatrogasca DVD-a iz Šibenika. Spasitelji su usred noći pretraživali ogroman neosvijetljeni teren u nadi da će na požarištu naći još preživjelih kolega.
Vatr_VL310807_4Pred zadarsku Opću bolnicu sinoć oko 20.30 iz zrakoplovne baze u Zemuniku tri vozila Hitne medicinske pomoći u bolnicu dovezla su trojicu teško opečenih vatrogasca, a nekima od njih bilo je opečeno i 90 posto tijela. Oko 21 sat gliser koji je pristao u Sukošanu dovezao je još četiri teže ozlijeđena vatrogasca koji su kolima Hitne pomoći također dovezeni u bolnicu. Ova četiri vatrogasca bila su u izrazito teškom stanju, prekriveni mokrim plahtama koje su im ublažavale bol.
U dosad neviđenom stravičnom prizoru pred Odjel kirurgije stigao je i zadarski gradonačelnik Živko Kolega, inače i sam liječnik, kirurg po struci koji je pomogao pri saniranju ozljeda. Pola sata iza ponoći ozlijeđene je posjetio i premijer Sanader u pratnji ministra Kalmete, Berislava Rončevića, Marijana Benka, Josipa Lučića i drugih.

Mrtav i zapovjednik
 – Na intervenciju je upućeno 23 iskusnih ljudi iz JVP Šibenika, DVD Tisno, Vodica i Zabaća. Na najugroženije mjesto prebačeno je 12 gasitelja. Zbog vjetra koji je naglo promijenio smjer našli su se u okruženju. Poginuo je i zapovjednik smjene – ispričao je  županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica.