Traže referendum o kolektivnim ugovorima

Traže referendum o kolektivnim ugovorima

referendum_hrt130612

(HRT, 13. lipnja 2012.) Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske poslale su predsjedniku Hrvatskog Sabora Borisu Špremu i saborskim zastupnicima zahtjev za raspisivanje referenduma vezano uz kolektivne ugovore i pregovore o njima.

hrt_logo170512Traže raspisivanje referenduma s pitanjem Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora. Pritom su podsjetili da su u ljeto 2010. godine sindikati prikupili 717.149 važećih, odnosno priznatih potpisa potpore građana za raspisivanje referenduma s navedenim pitanjem.
Povod prikupljanju potpisa bio je prijedlog izmjena Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na produženu primjenu kolektivnih ugovora koji je tadašnja Vlada RH uputila u saborsku proceduru. Kada je bilo izvjesno da su sindikalne središnjice prikupile dovoljan broj potpisa, Vlada RH povukla je prijedlog, a Ustavni sud RH zaključio da više nema razloga za održavanje referenduma (premda je Hrvatski sabor imao obvezu raspisati referendum ako su zadovoljeni uvjeti iz Zakona o referendumu, stoji u sindikalnom zahtjevu.
Sindikalisti ističu kako je ovih dana razlog opet aktualiziran jer Vlada želi mijenjati Zakon o radu kao i sve važeće kolektivne ugovore te zahtijevaju raspisivanje referenduma: S obzirom da odredbama Zakona o referendumu nije propisan rok u kojemu se temeljem izjašnjavanja birača treba raspisati referendum, a razlog prikupljanja potpisa ponovno je aktualiziran, tražimo da temeljem 717.149 prikupljenih važećih potpisa Hrvatski sabor raspiše referendum i utvrdi volju građana RH u navedenom pitanju.

Zahtjev su u ime sindikalnih središnjica potpisali Mladen Novosel, Krešimir Sever, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.