Trgovački sud i Zaba šest godina kršili radnička prava

Trgovački sud i Zaba šest godina kršili radnička prava

HRVATSKA NARODNA BANKA PONIŠTILA NEZAKONIT UGOVOR ZAGREBAČKE BANKE I TRGOVAČKOG SUDA SKLOPLJEN 1999. GODINE

Oko 250 zaposlenika Trgovačkog suda u Zagrebu konačno mogu izabrati banku u kojoj će imati tekući račun i ne moraju više plaću primati isključivo preko računa Zabe. Potvrdila je to svojim rješenjem i HNB poništavajući dijelove ugovora između Zabe i Trgovačkog suda koji su bili nezakoniti i onemogućavali zaposlene u sudu u izboru banke

novilist_logoZAGREB – Oko 250 zaposlenika Trgovačkog suda u Zagrebu konačno nakon šest godina mogu izabrati banku u kojoj će imati tekući račun i ne moraju više svoju plaću primati isključivo preko računa Zagrebačke banke. Potvrdila je to svojim rješenjem i Hrvatska narodna banka (HNB) poništavajući dijelove ugovora između Zabe i Trgovačkog suda koji su bili nezakoniti i koji su onemogućavali zaposlene u Sudu da ostvare pravo na izbor banke. Uz to HNB je u svojoj oduci zaključio da su pojedine odredbe ugovora koji su Zaba i Trgovački sud sklopili 1999. i u to vrijeme prema zakonskim propisima u Hrvatskoj bile zabranjene. To znači da je Trgovački sud koji bi po prirodi stvari trebao štititi i osiguravati provođenje hrvatskih zakon te iste zakone kršio posljednjih šest godina.

U startu bez izbora

Naime, Zaba i Trgovački sud sklopili su prije šest godina ugovor po kojem sud nije morao plaćati naknadu za isplatu plaća preko računa te banke, ali je jedna odredba, sada ukinuta, pripisivala da zaposlenici ne mogu promijeniti banku, odnosno otvoriti tekući ------ 4 stračun u nekoj drugoj banci i preko njega primati plaću ukoliko se s tom promjenom ne suglasi i Zagrebačka banka. Tako su svi zaposleni na zagrebačkom Trgovačkom sudu svoje plaće od studenog 1999. mnogli primati isključivo preko Zagrebačke banke: Oni, dakle, u startu nisu imali mogućnost izbora. U slučaju da se odluče za promjenu banke morali su tražiti suglasnost suda, koji je pak kao preduvjet za davanje takve suglasnosti morao imati odobrenje Zagrebačke banke.
Na takvu situaciju prošle godine Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika žalio se agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je pak slučaj proslijedila HNB-u. U HNB-u su nakon očitovanja Trgovačkog suda i Zabe odlučili srušiti odredbu po kojoj zaposlenici nisu mogli promijeniti banku bez suglasnosti Zagrebačke banke. U svom očitovanju trgovački sud pravdao se nedostatkom sredstva za plaćanje banarskih naknada iz čega su našli izlaz u ugovoru sa Zabom koja nije tražila plaćanje nakande. No, ni nakon što su dobili dodatna sredstva od resornog ministarstva u sudu nisu promijenili odredbu u ugovoru koja je po zakonu bila zabranjena.

Odredba kao osigurač

S druge strane iz Zagrebačke banke tvrdili su da je ta odredba svojevsrni osigurač kojim bi od Trgovačkog suda naplatili štetu ako neki zaposlenik promijeni banku, a na tekućem računu u Zabi ostane u minusu. No, HNB nije prihvatio ta objašnjenja ističući da se ne može unaprijed predpostaviti da bi pojedini službenik suda promijenio banku samo da Zabi ne bi platio dug, te da bi on svoj dugi nakon promjene banke mogao platiti prebacujući sredstva s računa druge banke koja mu se iz nekog razloga čini povoljnija. Uz to u rješenju HNB-a se napominje da minus na računu odobrava sama banka, da za to naplaćuje kamate te da ima sve mogućnosti osiguranja koje koristi i kod ostalih građana s čijim poslodavcima nema ekskluzivne ugovore.
Jagoda MARIĆ