TRODNEVNI ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA DONOSI KALENDARSKI PRESEDAN

TRODNEVNI ŠTRAJK DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA DONOSI KALENDARSKI PRESEDAN

Glas_Istre_logogogo

Godina prijestupna i za štrajkaše

ZAGREB – Nakon što su u petak granični policajci odradili osmosatni bijeli štrajk, u ponedjeljak i utorak će snagu pokazati službenici i namještenici u tijelima državne uprave. Državni službenici i namještenici još su, od vremena kada im je koalicijska Vlada zakonskim izmjenama srezala plaće, u tinjajućem ratu s Banskim dvorima. Sadašnja Strajk02_GI26026_bedzVlada rješenje im nudi donošenjem novog zakona o plaćama čija se primjena očekuje od iduće godine. No, kako se do novog zakona treba živjeti, četiri sindikata državnih službi složno odrađuju već drugu štrajkašku akciju. A baš kao i u prosincu, Vlada je čvrsto odlučila popisati sve štrajkaše i ne platiti im dnevnice za vrijeme provedeno u štrajku.
No, neka su se ministarstva predobro pripremila za trodnevni štrajk sindikata državnih službi. Tako je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, uz prigodan komentar, objavio faksimil upute Ministarstva unutarnjih poslova upućen svim policijskim upravama. Uputom se traže točni podaci o “neopravdano odsutnim službenicima i namještenicima i broju službenika koji su bili u štrajku dana 24., 27. i 28. veljače 2006. godine”. Podatke za svaki dan štrajka treba dostaviti do 15 sati idućeg dana, pa je tako pomoćnik ministra Zlatko Gledec propisao da se popis štrajkaša koji će u štrajku sudjelovati 28. veljače dostavi do 15 sati – 29. veljače. A kako ovogodišnja veljača traje svega 28 dana, tako bi MUP podatke o sudjelovanju u štrajku mogao čekati pune dvije godine jer će veljača tek 2008. godine ponovo imati 29 dana.

MUP_podaci_o_strajku

Službenički sindikat, unatoč sporu s Vladom, popisivanju štrajkaša i isplati dnevnica iz sindikalne blagajne smisao za šalu nije izgubio. Pa nagađa da je moguće da se “poznajući dovitljivost Vlade, na izvanrednoj telefonskoj sjednici donese odluka o tome da se mjesec veljača 2006. godine produži za jedan radni dan – 29. veljače 2006. godine”. Taj bi se dan trebao nazvati – Dan štrajka sindikata državnih službi. Obilježavao bi se dijeljenjem priznanja i pohvala najboljim sindikalcima. G. Ga.

Pročitajte još…