TUŽBA Župan Zdravko Ronko tužio sindikat zbog prošlotjedne blokade županijske zgrade

TUŽBA Župan Zdravko Ronko tužio sindikat zbog prošlotjedne blokade županijske zgrade

SINDIKAT smatra da za tužbu nema osnove
Ronko nam se sveti

vl_logPOŽEGA – Župan Zdravko Ronko podnio je tužbu Općinskom sudu u Požegi protiv  Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika zbog toga što su djelatnici županijske uprave 29. rujna kada su bili u štrajku zapriječili ulaz u zgradu županije svima onima koji nisu zaposlenici, odnosno svim trećim osobama koje su željele ući u zgradu.
-Meni kao županu izvršano je smetanje posjeda i zabrana kontakata s osobama s kojima oni to meni ne mogu zabraniti, odnosno s građanima i trećim licima, a to su članovi Poglavarstva i županijske Skupštine. Na taj način mi je onemogućeno da komuniciram s onima koji su mi trebali pomoći razriješiti probleme – pojasnio je razlog podizanja tužbe župan Zdravko Ronko.
RTL_Pozega290906_najavaOsim županu Ronku rad je na taj način bio onemogućen i njegovim zamjenicima, tajnici te još šestero zaposlenika koji nisu bili u štrajku. Župan Ronko smatra da Sindikat nije smio poduzimati takvu akciju jer je nije ni najavio, a osim toga takva mogućnost nije bila najvaljena ni u sporazumu između sindikata i župana koji je potpisan 23. kolovoza. Tuženik župan Ronko ne traži putem tužbe nikakvu materijalnu naknadu nego samo plaćanje troška suđenja.
-To je vrlo smiješna tužba koja u krajnjoj liniji ide na račun sindikata. Sam župan se suglasio s time da je štrajk legalan i legitiman. Ali kako nije u dogovorenom roku ispunio ono što je trebao mi smo išli na radikalizaciju, odnosno na blokadu zgrade županije. [symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”left” text_align=”left” width=”30%”]
Ihas tvrdi da tužba više govori o županu samom nego o sindikatu
[/symple_box]Smatramo da tužba nema osnove, ali o njoj ćemo se očitovati kada je službeno dobijemo. I ova tužba je još jedan pokazatelj kako župan radi i u tom dijelu sve što dogodilo ide njemu na dušu. Ovom tužbom traži alibi kako bi nas kaznio ili nam vratio za ono što smo ga prozrijeli. Smatramo da se ovom tužbom on sveti ljudima koji su bili u štrajku. Iz toga razloga je odmah išao i s otkazima za šestero namještenika te davanjem dvanaest rješenja o raspolaganju. Tužba više govori o njemu samom nego o sindikatu – komentirao je tužbu Ivica Ihas, presdjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. LJILJANA MARIĆ

Zdravko Ronko, požeško – slavonski župan
Dužan sam zašititi imovinu županije
OLYMPUS DIGITAL CAMERASporazum koji sam potpisao sa Sindikatom 23. kolovoza u potpunosti sam ispoštovao. Dužan sam zaštiti imovinu županije i funkcioniranje županijske uprave i to u skladu sa zakonom. Zbog toga smatram da do blokode županijske zgrade nije trebalo doći jer je ta blokada onemogućila i jedno i drugo. Sve ostale objede Ivice Ihasa, predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika kojih je bilo i previše, a koje ponajviše govore o njemu samome ne bih htio komentirati“, kazao je župan koji je tužbom tražio i deblokadu zgrade koja se dogodila prošli petak nakon što su zaposlenici primili plaću.

Ljuban Čolić, sindikalni povjerenik županijske uprave
Tužba je nepotrebna
RTL_Pozega290906_Ljuban3Zaposlenici su  12. rujna stupili u štrajk, a kako se ništa nije riješavalo odlučili smo se 29. rujna za radikalizaciju štrajka. Izabrali smo najbezbolniju metodu, blokadu županijske zgrade jer je zbog štrajka je i onako malo stranaka dolazilo u urede, dnevno tek par osoba. Osim toga ako je netko baš i trebao župana ili neku od osoba koja nije bila u štrajku mogao je do nje doći telefonskim putem. Smatram da je tužba nepotrebna jer smo samo željeli skrenuti pozornost na naše probleme ali i cijele županije.

Što piše u Sporazmu između županije i sindikata
Sindikat obećao i mirovao 15 dana
Kako se obje strane pozivaju na sporazum koje su potpisale 23. kolovoza podsjećamo da u njemu stoji da će se sindikat od industrijskih akcija uzdržati najmanje 15 dana od dana potpisivanja sporazuma radi osiguravanja uvjeta za rješavanje spora. Sindikat je taj dio ispoštovao jer je u štrajk krenuo tek 12. rujna. Ali kako nigdje ne stoji što sve podrazumjevaju pod industrijskom akcijom, sindikat, smatra da nisu pogriješili što su u sklopu obustave rada išli na radikalniji oblik tih akcija.