U 2014. morat će se ponovno zaposliti više od 63.000 državnih službenika i namještenika

POSLJEDICE “REFORME”
U 2014. morat će se ponovno zaposliti više od 63.000 državnih službenika i namještenika

krumpiri

Iako je razlog za reforme na području državne uprave uvijek poboljšanje kvalitete rada i učinkovitosti, jedino što će biti sigurna posljedica najavljenih promjena jest to da će se velik dio vremena svih zaposlenih u njoj morati utrošiti na “interne” procese koji nemaju veze s poslovima i zadaćama zbog kojih postoji

(SDLSN, 30. prosinca 2013.) Donošenjem Zakona o državnoj službi, koji je službeno najavila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, kojim se državne službenike namjerava zapošljavati temeljem ugovora o radu, a ne kao dosad upravnim aktom – rješenjem o prijmu u državnu službu, za posljedicu će imati sklapanje 63.000 novih ugovora o radu za sve zaposlene u državnoj upravi.

sdlsn_www220_novogodisnjiNaime, iako se na namještenike u državnim tijelima već primjenjuje Zakon o radu, nova klasifikacija radnih mjesta, koju potpredsjednica Opačić također najvaljuje, najvjerojatnije će “prodrmati” strukturu zaposlenih tako što će dosadašnje poslove drugačije opisati pa će stoga izmjena postojećih ili donošenje novih ugovora o radu za biti obvezni i za namještenike.
Tako će se svi zaposleni u državnoj službi nakon nepune dvije godine naći u situaciji da ih se po drugi puta za vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića zapošljava na poslovima koje obavljaju, a neki, poput sretnika zaposlenih u bivšem Državnom inspektoratu, i treći će puta promijeniti radno mjesto, kao dokaz da u državnoj službi samo mijena stalna jest.
No, tu nije kraj. Zaposleni u računovodstvima, informatičari i namještenici, uskoro bi mogli promijeniti poslodavca kroz proces “objedinjavanja poslovnih procesa” i “outsourcinga”, odnosno privatizacije “netemeljnih” poslova u državnoj službi.
Iako je razlog za reforme na području državne uprave uvijek poboljšanje kvalitete rada i učinkovitosti, jedino što će biti sigurna posljedica najavljenih promjena jest to da će se velik dio vremena svih zaposlenih u njoj morati utrošiti na “interne” procese koji nemaju veze s poslovima i zadaćama zbog kojih postoji.
Kad se tome pridoda neizvjesnost i strah zaposlenih zbog posljedica koje će promjene imati po njihov život i egzistenciju, onda je jasno da će fokusiranost državnih službenika i namještenika u predstojećem periodu biti u najmanju ruku podvojena između redovitog posla i vlastite budućnosti.
I možda je u tome bit i razlog “reforme” koja se najavljuje, jer njome se odlažu rezultati (nepostojeće) politike i kupuje vrijeme do novih izbora, nakon kojih će novi ili novi stari “pobjednici” sigurno naći zamjerke započetoj reformi i ponovno naći razloge za preslagivanje državnih službi.
Premda je obračun s birokracijom uvijek dobar alibi za izostanak rezultata, činjenica da su službenici “bolje” klasificirani, objedinjeni u jednu ili više zajedničkih službi, a namještenici rade za državnu ili privatnu tvrtku, Hrvatsku neće izvući iz krize.
A Njemačka nas ipak ne može sve izvući iz gliba u kojem se nalazimo. S. Kuhar