U državnoj upravi žene su službenice, a muškarci dužnosnici

U državnoj upravi žene su službenice, a muškarci dužnosnici

kosor_vlada390

Iako joj je na čelu žena, Vlada je i dalje ostala “muški klub”

(SDLSN, 8. ožujka 2010.) Međunarodni dan žena pripadnice ženskog spola u državnim sdlsn_www220službama zatekao je uglavnom na službeničkim radnim mjestima, a muškarce na dužnosničkim.
Naime, iako žene u državnoj upravi bez MUP-a i pravosudnih tijela čine 52,16 posto od 32.693 zaposlenih službenika, njihova zastupljenost na dužnosničkim pozicijama u državnim tijelima iznosi 18,40 posto.

ds_spol_duznosnici

Ohrabrujuću činjenicu da je na najvišem dužnsničkom mjestu u Vladi žena, koja dokazuje kako za žene u državnoj upravi nema nedostižnih dužnosničkih pozicija, narušava podatak prema kojem od pet potpredsjedničkih mjesta tek jedno zauzima žena, od 17 ministarskih položaja žene zauzimaju dva (uz jednu ministricu bez lisnice, tj. ministarstva), a od 54 položaja državnih tajnika žene zauzimaju 12 tajničkih položaja.

Ovo je tim više nelogično jer podaci o stručnoj spremi muškaraca i žena pokazuju veći udjel žena u ukupnom broju službenika s visokom stručnom spremom, u kojem žene sudjeluju s 53,84 posto.

DS_spol_broj2_final

Time se još jednom dokazuje kako se i u državnoj upravi preslikava društveni stereotip prema kojem je donošenje odluka i upravljanje muški posao.
Odbor žena Sindikata stoga u prigodi Dana žena od predsjednice Vlade Jadranke Kosor traži preispitivanje kadrovske politike Vlade kada su u pitanju dužnosničke pozicije i podsjeća na novi polet i odlučnost koju je svojom pojavom na mjestu premijerke pokazala jedna žena.
Spolno osjetljivija dužnosnička politika u državnoj upravi nije potreba samo zbog političke korektnosti, već zbog snažnijeg uključivanja žena u kreiranje i provedbu politika na najvišim razinama državne uprave.