U Ministarstvu pravosuđa i uprave o problemima u zatvorskom sustavu

Foto: Profimedia

Zagreb, 12. studenoga 2020. – Aktualna situacija u zatvorskom sustavu i problemi koji već dugi niz godina muče službenike i namještenike u tome sustavu bile su teme današnjeg sastanka predstavnika SDLSN-a s pomoćnicom ministra pravosuđa i uprave Janom Špero i državnim tajnikom Ministarstva Josipom Salapićem.

Izražena je obostrana suglasnost s potrebom donošenja posebnog zakona koji će odvojeno od Zakona o izvršavanju kazne zatvora regulirati prava i obveze službenika i namještenika zaposlenih u tom specifičnom sustavu. Kako se moglo čuti, takav posebni zakon bi trebao ići u saborsku proceduru sljedeće godine, a dogovoreno je kako će se prilikom izrade konzultirati i sindikalna strana.

 

U nastavku se razgovaralo i o problemu umirovljenja pravosudnih policajaca. Tom je prilikom predsjednica sindikalnog Odbora pravosudne policije Jasna Stilinović napomenula kako je pravosudnim policajcima potrebno omogućiti odlazak u mirovinu s navršenom 41 godinom beneficiranog staža, te istodobno mladim ljudima omogućiti ulazak u sustav.

 

Predstavnici SDLSN-a ukazali su i na potrebu isplaćivanja materijalnih prava koja bi službenicima trebala pripasti kada ih se upućuje na rad u druge kaznionice, zatvore odnosno centre. Iako svjesni situacije u proračunu, skrenuli su pozornost kako pravosudni policajci imaju koeficijent složenosti poslova niži od 1,00. Postignut je dogovor o izradi projekcije tereta kada bi se koeficijent za mlađeg pravosudnog policajca s 0,844 povisio na 1,00.

 

Ostalo je još dosta otvorenih pitanja, no, za početak, bili bismo zadovoljni i s uređenjem spomenutog.