U MUP-u potpisani ugovori za nabavu policijske opreme s hrvatskim tvrtkama

U MUP-u potpisani ugovori za nabavu policijske opreme s hrvatskim tvrtkama

Božinović potpisao ugovore za nabavu policijske odore

(Narod.hr, 23. siječnja 2018.) Predstavnici hrvatskih tekstilnih i obućarskih tvrtki potpisali su u utorak s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem ugovore i okvirne sporazume za nabavu policijskih odora i opreme, vrijedne 112,6 milijuna kuna.

“Ne želim da ikada više pitanje opremanja policajaca bude problem. Jer to ne mora i ne smije biti problem. Uvijek je u proračunima bilo dovoljno sredstava”, kazao je Božinović, pojašnjavajući da su ugovori potpisani na jednogodišnje ili dvogodišnje razdoblje.

Dodao je i da je “u ovom dijelu posla ministarstvo logistika, odnosno servis hrvatske policije”. “Mi smo tu da hrvatskim policajcima osiguramo temeljne uvjete da bi mogli raditi svoj odgovoran i težak posao”, dodao je ministar.

Kazao je i da je MUP krajem prošle godine donio plan nabave i financijski plan kojim su “jasno, precizno i transparentno” usvojili dokumente koji su 21. prosinca objavljeni na MUP-ovim web stranicama mup-a kako bi svi proizvođači mogli vidjeti što MUP planira nabaviti i koja su osigurana sredsdstva po nizu stavki za opremu.

“Ugovorima smo postigli da je hrvatski policajac opremljen od cipela do kape proizvodima hrvatskih proizvođača”, kazao je Božinović, dodajući su sve tvrtke pobijedile su na međunarodnom natječaju te da će MUP raditi sve u granicama svojih mogućnosti kako bi pridonio razvoju gospodarstva.

Ispred proizvođača na potpisanim su ugovorima zahvaliti direktor omiškog Galeba Stjepan Pezo i predsjednica uprave Borova Gordana Odor.

Iako zadovoljni potpisanim ugovorima predstavnici policijskih sindikata napominju da hrvatski policajci još nisu “kompletno obućeni u novu opremu” te da bi trebali imati veće plaće.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kazao je se nada da će nova oprema biti “adekvatna, a ne za modne piste”. No, vladi je poručio da bez obzira na povećanje plaća mora više ulagati u policiju. “Dok stari policajci odlaze mladi su bez interesa za posao koji je potplaćen pa se postavlja pitanje hoće li nove uniforme imati tko nositi”, kazao je Jagić.

Čelnik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar dodao je da bi prosječna plaća u gospodarstvu trebala biti osnovna neto plaća policijskih službenika.

U MUP-u je istaknuto da su uz ove nabave, u tijeku i neke ranije dogovorene te da će se u 2018. ulagati i u održavanje vozila i helikoptera, izgradnju i uređenje objekata te civilnu odjeću za policajce koji rade u civilu.