U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika tvrde: Slavonski su područni policajci diskriminirani

U Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika tvrde: Slavonski su područni policajci diskriminirani

vl_logoOSIJEK – Za razliku od kolega iz drugih policijskih uprava, osječko-baranjski područni policajci, premda novi posao obavljaju već četiri mjeseca, i dalje primaju stare (manje) plaće, a nemaju ni nova rješenja. Tvrde to u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika, a neslužbeno potvrđuju i oni o kojima je riječ. O nejednaku statusu slavonskih područnih policajaca SDLSN je stoga odlučio izvijestiti i ministra Mlinarića.

sla-polic-txt– Mnogi su policajci u edukaciji za područne policajce vidjeli priliku za napredovanje u policijskom zvanju, a slijedom toga računali su i na veću plaću – objašnjavaju u SDLSN-u te dodaju kako je uredbom o izmjenama i dopunama uredbe o plaćama policijskih službenika iz srpnja 2003. radno mjesto područnog policajca dovedeno u rang zvanja višeg policajca, a područni policajci u nekim drugim PU odavno su dobili rješenja o raspoređivanju na ta radna mjesta, a i veće plaće.

“Vjerujemo da nikome u MUP-u nije namjera da se prema policijskim službenicima postupa ovisno o tome u kojoj upravi rade”, napisali su sindikalci ministru uz objašnjenje kako su državni službenici i namještenici iz Osječko-baranjske županije već otprije diskriminirani zbog nejednake sudske prakse s obzirom na to da im Županijski sud u Osijeku, za razliku od većine drugih u Hrvatskoj, nije priznao pravo na božićnicu i dar za djecu. Objašnjavaju također da je njihov sindikalni povjerenik iz PU osječko-baranjske na upit o statusu područnih policajaca dobio odgovor “da takvo radno mjesto ne postoji u sistematizaciji PU, a ni u formacijskom sustavu MUP-a”.

Stoga smatraju nevjerojatnim što se netko uopće školuje za nepostojeće radno mjesto te se naposljetku pitaju je li riječ “samo o nekoordiniranosti struktura u MUP-u” ili “o sračunatu načinu da se državni proračun dodatno ne opterećuje novim radnim mjestima za koja nisu predviđena odgovarajuća sredstva”.
Autor: Maja Marić