U Točci na Tjedan o neuređenom materijalnom položaju profesionalnih vatrogasaca

Zagreb, 18. srpnja 2022. – Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH Iva Šušković gostovala je u emisiji N1 televizije Točka na Tjedan gdje je govorila o neuređenom i neizvjesnom materijalnom položaju profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama. Upozorila je na dolazak još jedne požarne sezone bez prethodne regulacije njihovih plaća.

Pojasnila je, pritom, okolnosti koje su dovele do te situacije, apostrofirajući ne donošenje podzakonskih akata koji su, sukladno Zakonu o vatrogastvu, trebali biti doneseni još 2020., a kojima bi se utvrdila visina dodataka za poslove s posebnim uvjetima rada, te propisala klasifikacija postrojbi i koeficijenata složenosti poslova profesionalnih vatrogasaca.

Kako reče, donošenjem uredbe i pravilnika propisala bi se minimalna prava i svi bi znali za što rade. Sada znaju pojedine postrojbe. Svaka je za sebe. Jedinice lokalne samouprave proračunski funkcioniraju kako funkcioniraju. Neke bolje stoje, neke lošije, što se odražava i na javne vatrogasne postrojbe.

– Vatrogasac je poziv. I oni tome tako pristupaju. Oni idu glavom u požar, potres, poplavu, prometne nesreće i druge intervencije te očekujemo hitno uređenje dodataka za poslove s posebnim uvjetima rada i da glavni vatrogasni zapovjednik donese pravilnik o kvalifikaciji radnih mjesta. Očekujemo da osnivači kolektivno pregovaraju sa Sindikatom kako bi se što prije regulirala prava profesionalnih  vatrogasaca. Tako će zaista pokazati i reći „hvala“ ljudima koje volimo nazivati herojima nakon prirodnih nepogoda i katastrofa koje nas zadese, poručila je, među ostalim, predsjednica SDLSN RH.

Gostovanje u cijelosti pogledajte OVDJE.

Foto: Screenshot