“Udomljavanje” glavni krivac za viškove u državnim tijelima

“Udomljavanje” glavni krivac za viškove u državnim tijelima

Čak 78 posto ispitanih smatra da se broj službenika gomila zbog zapošljavanja preko veza

sluzbenici_mp_anketa

Nova zapošljavanja u javnom sektoru, ponovno su odobrena čim je donesen državni proračun za 2010. godinu. Analiza kojom se trebao utvrditi točan višak zaposlenih još nije gotova, a prema nekim izvorima, navodno nikada nije niti započeto s njezinom moj_posaoizradom. Dakle, državni aparat nastavlja sa zapošljavanjem, unatoč višku djelatnika stvarajući tako nove viškove i dodatno opterećujući državnu blagajnu.

Anketa koju je MojPosao proveo među 554 ispitanika, sugerira da i u ovom slučaju, kao i do sada, svjedočimo fenomenu “udomljavanja”, tj. zapošljavanja preko veze i otvaranju radnih mjesta za kojima nema potrebe. Naime, 78 posto sudionika istraživanja misli da je upravo “udomljavanje” stvorilo viškove zaposlenih u velikim državnim poduzećima i državnim tijelima, s kojima se nitko ne želi obračunati.

Pokrivanje nesposobnih

sluzbenici_mp160210Većina je ispitanika ponovila ono što već i vrapci na granama pjevaju – zapošljavanje se odvija isključivo prema vezama, poznanstvima i podobnosti, a nikako prema stvarnim potrebama i stručnosti. No, još je veći problem, ističe nekolicina, što ni ti “udomljeni” ne opravdavaju povjerenje. To za sobom, naravno, povlači zapošljavanje novih djelatnika koji mogu i znaju izvršavati radne zadatke, kako bi pokrivali neznanje ovih prvih, što vodi do stvaranja viškova i nepotrebnih troškova.

Pojedini su ispitanici čak i potvrdili kako osobno znaju za zapošljavanja po ovom receptu, ali nerijetko žele o tome javno istupati kako ne bi naštetili prvenstveno sami sebi.

Nitko nije odgovoran

Za razliku od njih, 13 posto sudionika ankete vjeruje da se višak zaposlenih u velikim državnim poduzećima i državnim tijelima prvenstveno dogodio zbog loše organizacije rada i raspodjele poslova.

Znatan dio njih naveo je da u tom sektoru ne postoji jasan sustav odgovornosti, kako poslovne tako i osobne, niti sustav mjerenja učinka, zbog čega se kašnjenja u poslovnim procesima nadomještaju otvaranjem dodatnih radnih pozicija. Na svakog nesposobnog djelatnika, ističu, potrebno je zaposliti još po jednog koji će znati izvršavati zadatke, a za kasnije viškove nitko ne odgovara.

Plansko zapošljavanje

Tek 3 posto ispitanih smatra da je glavni krivac gomilanja djelatnika loš plan zapošljavanja, budući da ne postoji jasna razvojna strategija na temelju koje bi se moglo utvrditi koliko je zaposlenika potrebno za ostvarivanje zadanih ciljeva.

Preostalih 6 posto ispitanika pak, naglasilo je da su glavni krivci umiješanost politike, neodgovornost pojedinca, pogodovanje biračkom tijelu ili kombinacija “udomljavanja”, loše organizacije rada i plana zapošljavanja. (V. K.)