Ukidanje 41 općinskog suda

Ukidanje 41 općinskog suda

sudovi_lovrin1

12. veljače – Prijedlog smanjenja broja općinskih sudova, i to sa 107 na 66, doći će pred Sabor do kraja ožujka, najavila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin jučer uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a. Uzimat će se u obzir veličina suda, priljev predmeta za najmanje pet sudaca te da udaljenost sudova koji se spajaju bude najmanje 50 km.

Tijekom 2008. i 2009. godine planirano je spajanje 22 suda, istaknula je ministrica naglasivši da će od ukidanja biti izuzeti sudovi na otocima. Smanjivanje broja općinskih sudova Vlada planira provesti u četiri faze. No, njihovo smanjivanje riješit će dio, ali ne i sve probleme.

sudovi_lovrin2

Sve počinje ove godine ukidanjem 11 općinskih sudova. Sudovi u Pločama i Vrgorcu bit će pripojeni metkovačkom, dok će oni u Čabru i Vrbovskom biti pripojeni Delnicama. Hrvatska Kostajnica, Glina, Knin, Vukovar i Zlatar proširit će područje djelovanja za još jedan sud, dok će sud u Benkovcu pokriti dosadašnja zaduženja sudova u Gračacu i Obrovcu.

Do kraja 2009. predviđeno je ukidanje dodatnih deset sudova. Čazma se pripaja Bjelovaru, Prelog Čakovcu, Buzet Pazinu, Orahovica Našicama, a Pakrac Novskoj. Daruvar će biti zadužen za područje Garešnice i Grubišnog Polja, dok će tri dodatna područja trebati obuhvatiti sud u Gospiću. To će značiti ukidanje sudova u Donjem Lapcu, Korenici i Otočcu.

Od 2010. do 2014. ukinulo bi se još šest sudova, i to u Pitomači, Kaštel Lukšiću, Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Pregradi i Klanjcu.

sudovi_lovrin3

No, najveći broj sudova, njih čak 14, ukinut će se tek u razdoblju između 2015. i 2019. Ozalj, Slunj, Vojnić i Ogulin – čak 4 suda manje koji će se pripojiti onomu karlovačkom. Varaždinski sud prihvatit će dosadašnji djelokrug tri suda – onih u Ivancu, Ludbregu i Novome Marofu. Sudove će izgubiti i Donji Miholjac, Poreč, Slatina, Senj, Omiš, Biograd i Petrinja.