Ukor sutkinji Vasiliji Perić zbog mobinga

Ukor sutkinji Vasiliji Perić zbog mobinga

STEGOVNA KOMISIJA DRŽAVNOG SUDBENOG VIJEĆA OSUDILA NEPRIMJERENO PONAŠANJE
Odluka o kažnjavanju izrečena je zbog zlostavljanja zapisničarke Violete Pavlović na radnom mjestu. Postupak protiv suca Velimira Radoševića još je u tijeku

novilist_logoRIJEKA – Stegovna komisija Državnog sudbenog vijeća kaznila je Vasiliju Perić, sutkinju Općinskog suda u parničnom odjelu ukorom zbog prekoračenja službene ovlasti suca i nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti. Odluku o kažnjavanju sutkinje zbog mobinga, odnosno zlostavljanja zapisničarke tijekom radnog vremena, donijela je stegovna komisija kojoj je predsjedavao sudac Đuro Sessa koji je ujedno i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca. Protiv sutkinje Perić prijavu DSV-u podnijela je predsjednica Općinskog suda Gordana Kosić nakon što ju je zbog zlostavljanja na poslu prijavila njezina zapisničarka Violeta Pavlović.

Prekoračila ovlasti suca i nanijela štetu ugledu sudačke dužnosti - Vasilija Perić
Prekoračila ovlasti suca i nanijela štetu ugledu sudačke dužnosti – Vasilija Perić

Incident se dogodio 21. ožujka kada je sutkinja Vasilija Perić, prema izjavi oštećene, grubo napala daktilografkinju zapisničarku. Prema tadašnjem priopćenju predsjednice Općinskog suda Gordane Kosić, sutkinja je rukama uhvatila za ramena zapisničarku i odbacila je sa stolca, pritom vikala na nju i prigovarala njenom radu, a također je dulje vrijeme, posebno posljednjih mjesec i pol dana, verbalno napadala.
Povod neprimjerenom ponašanju je, prema izjavi Violete Pavlović, pisanje presude. Izgleda da je sutkinju Perić revoltirao prevelik prored između redaka pri pisanju presude, pa očigledno kada je ugledala nezavršen tekst, ne mogavši se savladati, uhvatila je zapisničarku za ramena, protresla je i odbacila sa stolca. Vjerojatno je takvo ponašanje bila kap koja je prelila čašu strpljenja njezine daktilografkinje jer je drugo jutro otišla k predsjednici suda i u suzama prepričala događaj te nakon toga predala pisanu izjavu o cijelom događaju.
Predsjednica Općinskog suda Gordana Kosić, koja je prema izjavama daktilografkinje i sutkinje utvrdila da postoji osnovana sumnja da su navedena djela počinjena – pokrenula je protiv sutkinje Perić 26. ožujka stegovni postupak pred Državnim sudbenim vijećem zbog prekoračenja službene ovlasti suca i nanošenja štete ugledu suda i sudačke dužnosti iz članka 20. st. 2, točka 1 i 6 Zakona o državnom sudbenom vijeću. Nakon što je ispitala sve dokaze, stegovni postupak je i okončan izricanjem ukora nakon održanog ročišta u Rijeci.
Istovremeno, vodi se stegovni postupak i protiv suca Općinskog suda Velimira Radoševića koji je u ožujku tijekom šetnje s obitelji u šumskom predjelu Liča, u strahu za dijete iz pištolja ubio šestomjesečnog labradora. Protiv suca stegovni postupak nije okončan, neslužbeno doznajemo da je moguća i rekonstrukcija cijelog događaja pa se odluka Stegovne komisije ne može očekivati tako skoro. Slavica KLEVA

Pročitajte još…