UMAG: Policija protupropisno zadržala poreznicu?

bursic_GI240311

Povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Sindikalne podružnice u istarskoj Poreznoj upravi Denis Buršić jučer nam je ukazao na navodno neprimjereno postupanje policije prema djelatnici umaške ispostave Porezne uprave Ljiljani Sorgo Paliska.

gi_240Prema njegovim riječima, njihova kolegica Sorgo Paliska još je u ponedjeljak u kasnim noćnim satima dobila poziv iz umaške Policijske postaje radi saslušanja u vezi jednog kaznenog predmeta utaje poreza za utorak u 10.30 sati. Sorgo Paliska je, tvrdi Buršić, jučer došla u umašku policiju u kojoj je navodno zaključeno da je riječ o pogrešnoj osobi, odnosno da je u policiju trebala biti pozvana i saslušana njezina kolegica Ljiljana Glavaš.

– Kolegica se, uredno poštujući poziv, odazvala obavijesnom razgovoru u MUP-u gdje je utvrđeno da se radi o pogrešnoj osobi. No, policija ju je unatoč tome zadržala. Ta kolegica ima bolesnog supruga o kojem samo ona skrbi, a prisiljena je bila provesti cijelo jutro i dobar dio dana u policiji. U svakom slučaju, ona ni nije bila nadležna za slučaj o kojem policija provodi određena postupanja, rekao je uz ostalo Buršić.

bursic_GI240311_slika

Odgovarajući na naš upit u vezi navodnog prisilnog zadržavanja Valter Opašić iz PU istarske pojasnio nam je da bujska policija po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Bujama provodi izvide, a sve u vezi kaznene prijave koju je podnijela Porezna uprava.

– Postupajući po nalogu Općinskog državnog odvjetništva da se provedu mjere i radnje koje mogu biti od koristi za ocjenu kaznene prijave, Ljiljana Sorgo Paliska je sukladno odredbama članka 40. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima pozvana u prostorije Policijske postaje Umag radi davanja obavijesti, pojasnio je Opašić ne navodeći tko je osoba ili tvrtka koja je zaradila kaznenu prijavu. (S. PERŠIĆ)

Puštene u 15.30 sati

Budući da samo Policijska uprava istarska smije davati izjave medijima, jučer popodne u umaškoj Policijskoj postaji nismo uspjeli dobiti nikakve informacije o službenicima Porezne uprave koji su tamo bili na obavijesnom razgovoru. Iz drugih izvora neslužbeno smo saznali tek to da je na razgovoru bilo nekoliko službenica i da su puštene kućama nešto iza 15.30 sati. (T. K.)