Unatoč protivljenju sindikata Zakon o plaćama državnih službenika u hitnu saborsku proceduru

Unatoč protivljenju sindikata Zakon o plaćama državnih službenika u hitnu saborsku proceduru

gsv_160109

ZAGREB, 16. siječnja 2009. (Hina) – Unatoč protivljenju sindikata na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), Zakon o plaćama državnih službenika bit će upućen u saborsku proceduru po hitnom postupku.

hina_print_logoSindikalni predstavnik u GSV-u Vilim Ribić rekao je nakon sjednice kako je sindikatima sporno ukidanje dodatka na plaće za minuli rad kako to predviđa Zakon, te njegova zamjena sustavom ocjenjivanja rada.

Sindikalci su mišljenja kako sustav ocjenjivanja treba dobro razraditi, kako bi se mogla napraviti razliku između onih koji rade i onih ne rade, pa stoga sa Zakonom o plaćama državnih službenika nije trebalo brzati u hitnu proceduru.

Nije točno da je minuli rad ukinut, on se samo drugačije vrednuje, ustvrdila je predsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor. Dodala je kako su na sjednici GSV-a izračunali da će državni službenik u svom radnom vremenu moći na plaći napredovati i do 33 posto, a do sada na ime minulog rada na plaću je mogao dobiti do 20 posto.

Pojasnila je kako se državni službenik promiče u plaći kroz platne stupnjeve. On se, temeljem ocjene, promiče za jedan platni stupanj i to ako je ocijenjen ocjenom “izvanredan” ili dva puta uzastopno ocjenom “odličan”, ili pak svakih pet godina ako je u tom razdoblju najmanje četiri puta ocijenjen ocjenom “dobar” ili višom.

Novi zakon predviđa i mogućnost nagrađivanja državnih službenika za iznimne rezultate i to do 3000 kuna godišnje, pojasnila je Kosor.

Vlada ne razmišlja ni o kakvom otpuštanju, već o nagrađivanju onih koji dobro rade, poručila je.

Ribić je mišljenja kako bi također trebalo biti uvedeno i ocjenjivanje ocjenjivača.