Uoči Međunarodnog dana žena SDLSN sastavio većinsku žensku Vladu

POLITIKA I RAVNOPRAVNOST SPOLOVA
Uoči Međunarodnog dana žena SDLSN sastavio većinsku žensku Vladu

zenska_vlada

… za uvećanje klikni na sliku

Pokušali smo zamisliti kako bi izgledala današnja, pretežito muška Vlada Republike Hrvatske, kada bi muškarci i žene zamijenili uloge pa bi umjesto predsjednika Vlade, 16 ministara i četiri ministrice, na njezinom čelu bila žena, a za ovalnim vladinim stolom sjedilo 16 ministrica i četiri ministra

(SDLSN, 5. ožujka 2015.) Žene su u Hrvatskoj u većini. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2014. godini bilo ih je čak 150156 više od muškaraca.

sdlsn_www220Jedan od razloga je što žene žive dulje od muških sugrađana pa do najveće brojčane neravnoteže dolazi u starijoj životnoj dobi, kada ih muškarci više jednostavno ne mogu pratiti u ovozemaljskom životu.
No, iako mogu biti zadovoljne zbog činjenice da su, barem što se životnog vijeka tiče, jači spol, žene ne mogu biti zadovoljne zastupljenošću na čelnim pozicijama u političkom životu, premda se politika podjednako igra životima žena i muškaraca.
Jest, gotovo da nema dužnosničke pozicije koju žene nisu osvojile. Imamo Predsjednicu Republike, žena je bila predsjednica vlade, aktualna Vlada ima i dvije potpredsjednice, žena je na čelu Ustavnog suda, vodila je resor obrane, a ministrice više nisu rijetkost, ali svijetom politike i dalje dominiraju muškarci.

ruzice

U Sindikatu smo stoga pokušali zamisliti kako bi izgledala današnja, pretežito muška Vlada Republike Hrvatske, kada bi muškarci i žene zamijenili uloge pa bi umjesto predsjednika Vlade, 16 ministara i četiri ministrice, na njezinom čelu bila žena, a za ovalnim vladinim stolom sjedilo 16 ministrica i četiri ministra.
Kandidate za pozicije u Vladi nismo tražili među ženama koje se još nisu okušale kao ministrice, niti smo iz Vlade izbacili njihove muške kolege. Samo smo im, za potrebe ovog sociološkog eksperimenta, nakratko zamijenili spol.
Rezultat koji smo dobili je pokušaj vizualizacije obrnute “ravnopravnosti” kojoj svjedočimo svakoga dana kada je u pitanju Vlada, čiji sastav zasigurno ne odražava ni zastupljenost ni vrijednost žena u hrvatskom društvu, ali ukazuje na to kako ih vrednuje politika, neovisno o tome kojoj ideologiji pripada.
Nadamo se da nam članovi Vlade poigravanje s njihovim muško-ženskim ulogama neće uzeti za zlo i svima koji su, barem virtualno, osjetili što znači biti žena u politici, čestitamo Međunarodni dan žena. S. Kuhar