UPRAVA ZA ZATVORSKI SUSTAV: Proizvodnjom vlastite papice protiv beskunice!

UPRAVA ZA ZATVORSKI SUSTAV: Proizvodnjom vlastite papice protiv beskunice!

Damjanovic_374

(SDLSN, 22. listopada) Danas je u Upravi za zatvorski sustav održan sastanak između ravnatelja Ivana Damjanovića i njegovih suradnika i predstavnika sindikata koji djeluju unutar zatvorskog sustava. Sastanak je nastavak dobre prakse informiranja sindikata o stanju i planovima u Upravi, koju je ravnatelj Damjanović uveo nedugo nakon imenovanja na čelo Uprave. Sindikati su tako upoznati s financijskim poteškoćama sustava, kao i planovima da se takvo stanje promijeni, te ambicioznim investicijama predviđenim u 2005. godini.

prisonersFinancijske dubioze koje su rezultirale s manjkom od 20 milijuna kuna u 2004. godini ponukale su odgovorne u Upravi za zatvorski sustav da se okrenu vlastitim potencijalima. Tako je nastao “Projekt proizvodnje hrane za vlastite potrebe”, kao zamisao da se proizvodnja hrane na poljoprivrednim gospodarstvima u sklopu kaznionica i zatvora podigne na razinu koja bi mogla osigurati dostatne količine hrane za sustav, a razmišlja se i o plasiranju mogućih viškova na tržište. “Dosad smo imali paradoksalnu situaciju da jedna ustanova ima problema s plasiranjem mesa iz vlastite proizvodnje, dok ga druga ustanova mora nabavljati na tržištu“, rekao je Damjanović i dodao: “Ovakvu situaciju pokušali smo prevladati prvenstveno uz korištenje stručnjaka, ekonomista, agronoma, poljoprivrednih tehničara, koji su zaposleni u sustavu, ali dosad nisu bili dovoljno iskorišteni“. Zaposleni u sustavu su dobro prihvatili projekt, a on bi proizvodnju hrane trebao pokrenuti po regionalnom principu, uz kaznionice i zatvore s potencijalima za proizvodnju hrane. Tako će okosnicu proizvodnog sustava činiti zatvorske ustanove u Turopolju, Lepoglavi, Požegi, Glini, Valturi i Gospiću, a već su i podijeljene “uloge” u proizvodnji pojedinih artikala, pa će se tako npr. u Gospiću uzgajati krumpir, a u Lipovici jabuke za potrebe zatvorskog sustava.

pajceki-dvaAmbicije su velike, pa se proizvodnjom hrane dug od 20 milijuna kuna koji je u ovoj godini smanjen za 5,2 milijuna kuna, u 2005. godini kani u potpunosti sanirati.

Ravnatelj Damjanović sindikalce je upoznao i s proračunskim projekcijama i očekivanjima koje Uprava ima za 2005. godinu, najavivši velike iskorake na stavkama obnove i kompletiranja voznog parka, sredstava veze, video nadzora i druge tehničke opreme, uređenja i opremanja zatvorskih ustanova, dovršenje projekta informatizacije sustava, nastavak kapitalnih ulaganja. U brojkama je riječ o mnogo većim iznosima od onih koja su osigurana u proračunu za tekuću godinu, a Damjanović se nada da će ambiciozni planovi Uprave biti odgovarajuće vrednovani od strane Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija. Nastavit će se i sa edukacijom zaposlenika.

Na kraju, Damjanović je obećao da će se novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike dosljedno provoditi, te da nikome u Upravi nije ni na kraj pameti da se ugovorena prava dovode u pitanje, izuzev u mogućim dvojbenim situacijama gdje će se zatražiti tumačenje zajedničke komisije.

Predstavnici sindikata izrazili su nepodijeljenu potporu projektu proizvodnje hrane za vlastite potrebe, ukazavši kako se radi o oživotvorenju ideje za koju svi u sustavu smatraju da je logična i dobrodošla. Ograničavajući čimbenik mogla bi biti zastarjela mehanizacija, ali potreba iskorištavanja vlastitih mogućnosti je neupitna.

Damjanovic2_374

Sindikalni povjerenik SDLSN u Odgojnom zavodu Turopolje Marijan Gregorić dodao je kako bez rada nema preodgoja i ukazao na potrebu većeg uključivanja maloljetnika  u radno-proizvodne aktivnosti, a Branko Svržnjak iz Zatvorske bolnice o potrebi da se edukacije organiziraju i za rukovodeće osoblje, kako bi se unaprijedile njihove organizacijske sposobnosti. Tajnik SDLSN Siniša Kuhar zahvalio se na pozivu na sastanak, istaknuvši kako je dobra praksa da se socijalni partneri upoznaju s planovima u narednom razdoblju nažalost rijetka pojava u državnoj upravi i ravnatelja Damjanovića zamolio da se sličan sastanak organizira nakon usvajanja proračuna, kako bi se na sastanku izloženi planovi vezani uz proračunska sredstva moglu sagledati u realnim okvirima. “Naša podrška neće izostati“, dodao je Kuhar, najavivši potporu Sindikata u lobiranju za zajedničke interese socijalnih partnera.