Upravna inspekcija upozorila Ministarstvo socijalne politike i mladih na potrebu donošenja zakonitih rješenja

PRAVNA DRŽAVA
Upravna inspekcija upozorila Ministarstvo socijalne politike i mladih na potrebu donošenja zakonitih rješenja

krivi_smjer

(SDLSN, 29. siječnja 2013.) Dva dana nakon predstavke Sindikata, kojom je od Upravne inspekcije Ministarstva uprave zatražen upravni nadzor zbog donošenja nezakonitih rješenja kojima se utvrđuje status državnih službenika, Ministarstvu socijalne politike i mladih upućeno je upozorenje kojim se ovo središnje državno tijelo upućuje na potrebu donošenja zakonitih rješenja.

sdlsn_www220Hvale vrijedna i promptna reakcija Upravne inspekcije trebala bi, nadamo se, zaustaviti navadu izdavanja rješenja koja ne sadrže valjano obrazloženje činjeničnog stanja zbog kojeg se mijenja status službenika, odnosno smanjuje njegova plaća, kojima prestaje državna služba ili se službenik dovodi u opasnost da mu prestane služba, od kojih su neka već “pala” na Odboru za državnu službu.
Kad se tome pridodaju pravne akrobacije poput rješenja kojima se nezakonita rješenja “ispravljaju” na način da se retroaktivno donose rješenja “usklađena” sa Zakonom o općem upravnom postupku, onda se sam od sebe nameće zaključak kako je u Ministarstvu socijalne politike i mladih naglasak na mladosti i politici prevagnuo u odnosu na pozitivne propise.
Sindikat pozdravlja brzu reakciju Upravne inspekcije i nada se da se potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih više neće blamirati potpisujući rješenja na kojima će se budući naraštaji pravnika u odjelima za ljudske potencijale učiti kakvo rješenje ne bi smjelo biti. S. Kuhar

Pročitajte još…