Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji: DRŽAVNA UPRAVA KAO PARAVAN ZA REVANŠIZAM?

Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji: DRŽAVNA UPRAVA KAO PARAVAN ZA REVANŠIZAM?

a_losa_praksa(SDLSN, 23. kolovoza) Odavna je poznato da izbori na svim razinama, a posebno ako nakon njih uslijedi smjena vlasti, za posljedicu imaju kadrovske rošade u kojima se ne štedi nikog, od ministara do čistačica.

Radi se o svojevrsnom mobbingu kojem su pored državnih dužnosnika izloženi i državni i lokalni službenici na svim razinama, tim gorem jer ga oni koji ga provode pred izbore prvo javno najave (tko nije čuo obećanja o obračunu s neučinkovitom i nesposobnom birokracijom), a kad dođu na vlast i provode u djelo.

Tako je i u Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji dobio novog predstojnika – Miljenka Plukavca, kao stečevinu utjecaja vladajuće stranke u strukturama državne vlasti.

UDU_VZ_zgradaNovi predstojnik Plukavec, ujedno i istaknuti član  stranke pobjednice na parlamentarnim izborima, svojih je pet minuta na vlasti odmah iskoristio kako bi pokazao da državna administracija može biti brza i učinkovita.

To su na svojoj koži prve osjetile službenice Ruža Jelovac i dotadašnja pomoćnica predstojnika Službe za gospodarstvo Blanka Glavica-Ječmenica.

Službenica Ruža Jelovac, VSS, dipl. ekonomistica s 27 godina radnog staža, premještena je s radnog mjesta voditeljice Odsjeka za obrtništvo i poduzetništvo na radno mjesto stručne savjetnice za statistiku, a nedugo potom na radno mjesto upravne savjetnice za društvene djelatnosti. Pored premještaja, Ruži Jelovac predstojnik Plukavec je preinačio ocjenu “naročito uspješan” za 2004. godinu kojom ju je ocijenila neposredno nadređena službenica u “ne zadovoljava”. Gđa Jelovac je dosad uglavnom dobivala ocjene za svoj rad u rasponu od “uspješan” do “naročito uspješan” i ovo joj je prva ocjena “ne zadovoljava” u službeničkoj karijeri, a ako dogodine dobije još jednu takvu ocjenu prestat će joj državna služba po sili zakona (ili vlasti).

Sada bivša pomoćnica predstojnika Službe za gospodarstvo Blanka Glavica-Ječmenica, mr. sc. iz znanstvenog područja ekonomije, prestala je to biti nakon što je izmijenjen Pravilnik o unutarnjem redu Ureda, kojim je kao uvjet za to radno mjesto propisana VSS pravne struke, za razliku od dotad vrijedećeg pravilnika po kojem je, kao i u mnogim drugim uredima državne uprave, uvjet bila VSS pravne i ekonomske struke.

I ona je, kao i Ruža Jelovac, ocijenjena ocjenom “ne zadovoljava”, kao jedina iz Službe za gospodarstvo,  što je neobično ako se zna da su ostali službenici Službe ocjenjeni ocjenama “uspješan” i “naročito uspješan”.

Plukavec Ruži Jelovac i Blanki Glavica-Ječmenica spočitava nedovoljnu stručnost i nepoznavanje propisa, premda se radi o službenicama koje imaju certifikat tadašnjeg Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo kao savjetnice poduzetništva u malom gospodarstvu, certifikat Gospodarske komore Austrije, jedna od njih je stalni sudski vještak financijsko-knjigovodstvene struke na Trgovačkom sudu u Varaždinu, a obje su sudjelovala u izradi više publikacija međunarodnih institucija za poticanje poduzetništva žena.

Jesu li razlozi negativne ocjene rada Ruže Jelovac u njezinom sudjelovanju u disciplinskom postupku protiv Miljenka Plukavca?
Jesu li razlozi negativne ocjene rada Ruže Jelovac u njezinom sudjelovanju u disciplinskom postupku protiv Miljenka Plukavca?

Ne možemo se oteti dojmu da razloge ovakvom postupanju predstojnika Plukavca možda treba tražiti u zapisniku nastalom nakon provođenja upravnog nadzora rada Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji, Službe za gospodarstvo – područje rudarstva od 10. veljače 2003. godine i prijedlogu tadašnje predstojnice Ureda Sonje Cvrtnjak za pokretanje postupka radi utvrđivanja odgovornosti protiv Miljenka Plukavca zbog nezakonitog rada na mjestu pročelnika županijskog Ureda za gospodarstvo.

Naime, upravnom nadzoru prisustvovala je Ruža Jelovac, koja je kasnije u svojstvu svjedoka pozivana na ročište Službeničkog suda u Varaždinu u predmetu utvrđivanja odgovornosti sadašnjeg predstojnika Ureda državne uprave u Varaždinskoj županiji – Miljenka Plukavca.

UDU_VZ_Ankica_JezekBlanki Glavica-Ječmenica spočitava se i njezino političko djelovanje (naravno ne za istu stranku iz koje je Plukavec) za vrijeme dok je bila na bolovanju, a na njezino mjesto raspoređena je Ankica Ježek koja s Plukavcem dijeli isto stranačko uvjerenje.

Pouka ovog slučaja je da politici nije mjesto u državnoj upravi, niti bi ona trebala biti paravan za revanšizam.

Ukoliko na nekim novim izborima prevagne neka druga politička opcija hoće li se sadašnja situacija preokrenuti na štetu predstojnika Plukavca?

O svemu se očitovala i Sindikalna podružnica koja smatra kako negativna ocjena dvjema službenicima nije objektivna.

U međuvremenu, za mandata Plukavca Ruži Jelovac i Blanki Glavica-Ječmenica prijeti opasnost da, ukoliko on ne promijeni mišljenje o njihovom radu i stručnim kvalitetama i ponovno ih ocijeni ocjenom “ne zadovoljava”, odlete iz državne uprave po sili zakona, a nakon toga i dugotrajni sudski postupci i možebitna odšteta.

Ne bi bilo prvi put da se dužnosnička samovolja prelama preko leđa poreznih obveznika. Zašto bi Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji bio izuzetak.