Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji: SOCIJALNIM DIJALOGOM DO RJEŠENJA PROBLEMA?

Ured državne uprave u Varaždinskoj županiji: SOCIJALNIM DIJALOGOM DO RJEŠENJA PROBLEMA?

Varazdin_Plukavec091105_svi

(SDLSN, 10. studenoga) VARAŽDIN – Jučerašnjim sastankom u Uredu državne uprave u Varaždinskoj županiji vjerojatno su stvoreni preduvjeti za razrješenje problema ocjenjivanja i premještaja službenika, koji su uzrokovali reakciju Sindikata, pokretanje upravnih sporova, a o svemu bi se uskoro trebala očitovati i upravna inspekcija.

Sastanak je održan u uredu predstojnika Miljenka Plukavca, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ima priliku izložiti sindikalnoj strani svoje viđenje cijele situacije, kao i objasniti razloge vlastitog mjerodavnog postupanja u konkretnom slučaju.

Podsjećamo da je burnu reakciju Sindikata izazvalo preinačavanje prijedloga ocjene rada dviju službenica iz “naročito uspješan” u “ne zadovoljava”, kao i njihov premještaj na drugo radno mjesto.

Radi se o voditeljici Odsjeka za obrtništvo i poduzetništvo Ruži Jelovac i pomoćnici predstojnika Službe za gospodarstvo Blanki Glavica-Ječmenica, koje su zahvaljujući ovakvim ocjenama rada izgubile rukovodeće položaje.

Službenice smatraju da im je ovakvim postupkom povrijeđeno dostojanstvo, koje su svjesne činjenice da rukovodeći položaj nije stečeno pravo i ne prigovaraju premještaju, koliko načinu na koji je izveden, jer su negativne ocjene uslijedile nakon dugogodišnjeg rada u državnoj službi tijekom kojeg su za svoj rad ocjenjivanje u rasponu od “uspješan” do naročito uspješan.

Predstojnik Plukavec je predstavnicima Sindikata iznio činjenice kojima se rukovodio u preinačavanju odluka, a koje se odnose na nedovoljnu stručnost i kompetentnost za obavljanje rukovodećih poslova. Dodao je i kako se pri ocjenjivanju ne vrednuju magisterij i certifikati, već konkretni rezultati rada.

Varazdin_Plukavec091105_ipsPriliku da iznesu svoje viđenje cijele situacije imali su i službenici Ruža Jelovac i Viktor Ipša koji se također žalio zbog premještaja.

Ruža Jelovac je naglasila kako činjenica da više nije voditeljica za nju nije sporna, ali jest prva negativna ocjena nakon 28 godina rada u državnoj službi. Jelovac je naglasila kako su postupci prema njoj, od zabrane ulaska u zgradu Ureda, do premještaja na radno mjesto na kojem je provela svega tri sata, nakon čega je uslijedio novi premještaj, narušile njeno dostojanstvo i zdravlje.

Predsjednik SDLSN Ivica Ihas konstatirao je na kraju kako je sastanak dobrodošao, ne samo radi razmjene mišljenja dviju strana, već i stoga što je uspostavljena komunikacija koja se dosad odvijala kroz predstavke i sudske sporove.

Ihas je rekao kako jedna i druga strana mogu situaciju razriješiti na dva načina – prepustiti da se kroz nalaz upravne inspekcije i upravne sporove utvrdi tko je u pravu, ili da se izmjenom određenih rješenja situacija razriješi na obostrano zadovoljstvo.

U tom smislu će Sindikat i predložiti konkretna rješenja, koja neće dovesti u pitanje integritet i ovlasti dviju strana, te u slučaju da se njegov prijedlog prihvati predložiti obustavu daljnjih sudskih postupaka i o tome izvijestiti upravnu inspekciju.

Ukoliko dvije strane ostanu pri sadašnjim pozicijama Sindikat će nastaviti pružati pravnu i sindikalnu zaštitu svojim članovima, a zadnju će riječ o svemu imati sud, rekao je Ihas.