URED ZA SOCIJALNO PARTNERSTVO: Predstavnici Vlade i SDLSN o dokupu mirovine

URED ZA SOCIJALNO PARTNERSTVO: Predstavnici Vlade i SDLSN o dokupu mirovine

Dokup_mirovine_UZS051205

(SDLSN, 6. prosinca 2005.) Jučer je u Uredu za socijalno partnerstvo održan sastanak na temu: “Inicijativa Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH u vezi dokupa mirovine za djelatnike MORH-a i Državne uprave za zaštitu i spašavanje”.

Naime, SDLSN je krajem listopada od Vlade zatražio da se državnim službenicima i namještenicima u sustavu obrane i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, kao tijelima u kojima je samo u ovoj godini otkaz dobilo preko 1000 zaposlenih, pruži mogućnost izbora između otpremnine po kolektivnom ugovoru, odnosno odluci ministra obrane o otpremninama i dokupa mirovine.

Tajnik SDLSN Siniša Kuhar na sastanku je istaknuo da je predsjednik Vlade RH dr. Ivo Sanader na obilježavanju 15 godina instituta dokupa mirovine naglasio kako je Vlada RH donijela odluku da se od poreza oslobodi onaj dio koji poslodavac uplaćuje na ime dokupa mirovine. Sanader je tom prigodom rekao kako je u kolektivne ugovore potrebno uvrstiti i članak o dokupu mirovine. Budući da u postojećem Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike postoji takva odredba, Kuhar smatra kako nema razloga da se ona ne primjeni kao dopuna postojećim programima zbrinjavanja u državnim tijelima.

Ivo Bulaš iz Royal mirovinskog osiguranja naglasio je kako se radi o izvorno hrvatskoj vrsti otpremnine, odnosno o obeštećenju zaposlenika koji idu u prijevremenu mirovinu, na način da im se osigura isplata razlike između ostvarene mirovine i one mirovine koja bi im pripadala da su otišli u punu starosnu mirovinu.

Predstavnici Ureda za socijalno partnerstvo i Središnjeg državnog ureda za upravu nisu bili istog mišljenja kako primjeniti institut dokupa mirovine
Predstavnici Ureda za socijalno partnerstvo i Središnjeg državnog ureda za upravu nisu bili istog mišljenja kako primjeniti institut dokupa mirovine

Predstavnici MORH-a smatraju pak da je za primjenu instituta dokupa potrebno da Središnji državni ured za upravu ustroji centralnu evidenciju iz koje će se vidjeti o koliko broju ljudi se radi, te bi se potom od HZMO-a zatražio izračun potrebnih sredstava.

Vesna Šiklić-Odak iz Središnjeg državnog ureda za upravu ukazala je na činjenicu kako je mogućnost dokupa regulirana odredbom članka 41. važećeg kolektivnog ugovora, te da nema potrebe za angažiranje ovog tijela, ali je na kraju ipak prevladalo mišljenje da Središnji državni ured za upravu uputi dopis svim državnim tijelima s pozivom za dostavu podataka o eventualnom višku državnih službenika i namještenika s posebnim naglaskom na potencijalne korisnike modela dokupa mirovine.

Iako je ovim sastankom učinjen korak naprijed ka omogućavanju primjene odredbe kolektivnog ugovora o dokupu mirovine, ne možemo se oteti dojmu kako će proteći još dosta vremena do realizacije prvog dokupa mirovine u državnoj upravi.

Pročitajte još…