UREDI DRŽAVNE UPRAVE: Zadnji u redu za plaće i regres, prvi u reorganizaciji

UREDI DRŽAVNE UPRAVE: Zadnji u redu za plaće i regres, prvi u reorganizaciji

UDU_PGZ(SDLSN, 1. srpnja) Državni službenici i namještenici u uredima državne uprave u županijama i ispostavama po gradovima uznemireni su ovih dana zbog više razloga. Kronično zadnji u redu kada je u pitanju isplata plaća u državnim službama zaposlenici ureda neugodno su se iznenadili neisplaćivanjem regresa za godišnji odmor ugovorenim Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, premda je korištenje godišnjih odmora već započelo. Razljutila ih je činjenica da je njihovo matično državno tijelo – Središnji državni ured za upravu regres podijelio još 14. lipnja. Ispitujući razloge zbog kojih uredima državne uprave još nije isplaćen regres saznali smo da Središnji državni ured potražuje od Ministarstva financija dodatna sredstva za tekuće poslovanje i isplatu prava iz Kolektivnog ugovora, što će im navodno biti i odobreno u obliku preraspodjele sredstava, te će se, kažu u Ministarstvu financija, regres moći isplatiti tijekom idućeg tjedna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANo, regres nije i jedina stvar koja muči djelatnike ureda državne uprave. Naime, Središnji državni ured za upravu zatražio je od svih ureda državne uprave prijedloge o tome koji bi se poslovi mogli decentralizirati, odnosno prenijeti na jedinice lokalne odnosno područne samouprave. Budući da je prije dvije godine u uredima državne uprave već provedena racionalizacija tijekom koje je veći broj zaposlenika, prije svega tzv. pomoćno-tehničkog osoblja – namještenika, otpušten iz državne službe, predložena decentralizacija probudila je strah od novih otkaza, ovaj puta službenicima. Tako je i zamjenik predsjednika SDLSN Boris Pleša izrazio bojazan da bi se lako moglo dogoditi da jedinice lokalne i područne samouprave preuzmu određene poslove, ali ne i ljude koji ih sada obavljaju u uredima državne uprave. Pleša nije siguran ni je li dopis samo paravan za već donijet plan decentralizacije, kako bi se procesu dao demokratski prizvuk.

Bilo kako bilo, državni službenici i namještenici u uredima državne uprave neće otići bezbrižno na godišnji odmor, a neki od njih vjerojatno i bez regresa.

Dopis Središnjeg državnog ureda za upravu u svezi s decentralizacijom možete pročitati klikom na riječ: DECENTRALIZACIJA

SINDIKAT UPOZORAVA DA DRŽAVNI SLUŽBENICI JOŠ NISU DOBILI REGRES

hina_logo

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika upozorio je danas da zaposleni u uredima državne uprave još nisu dobili regres za godišnji odmor, ugovoren Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, premda je korištenje godišnjih odmora već započelo.
Službenike je razljutila činjenica da je njihovo matično državno tijelo – Središnji državni ured za upravu, svojim djelatnicima podijelio regres još 14. lipnja, kaže se u priopćenju.
Sindikat je saznao da Središnji državni ured potražuje od Ministarstva financija dodatna sredstva za tekuće poslovanje i isplatu prava iz Kolektivnog ugovora, što će im navodno biti odobreno u obliku preraspodjele sredstava, pa će se, kažu u Ministarstvu financija, regres moći isplatiti idućeg tjedna.
Sindikat također napominje da je Središnji državni ured zatražio od svih ureda državne uprave prijedloge poslova koji bi se mogli decentralizirati, odnosno prenijeti na jedinice lokalne samouprave.
Budući da je prije dvije godine u uredima državne uprave već provedena racionalizacija tijekom koje je otpušten veći broj zaposlenika, prije svega tzv. pomoćno-tehničkog osoblja, predložena decentralizacija probudila je strah od novih otkaza, kaže se u priopćenju.
(Hina) pp/xmd ymd