Ustavni sud po prvi puta samostalno odlučio o plaćama svojih službenika i namještenika

ODLUKA IZAZVALA POZORNOST
Ustavni sud po prvi puta samostalno odlučio o plaćama svojih službenika i namještenika

usud_suci_usrh

Ustavni sud je ovime pokazao izvršnoj vlasti da se u okviru istog recesijskog državnog proračuna rad državnih službenika i namještenika može vrednovati na način kojim se plaće neće dodatno smanjivati, a Sindikat se nada da će i ostali službenici i namještenici zaposleni u javnoj upravi jednom dostići plaće namještenika Ustavnog suda

sdlsn_www220(SDLSN, 3. rujna 2014.) Predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske Jasna Omejec donijela je 20. kolovoza akt pomalo konfuznog naziva – Odluku o nazivima i uvjetima za radna mjesta, poslovima koji se na njima obavljaju te koeficijentima složenosti poslova u Ustavnom sudu Republike Hrvatske, koja je objavljena u Narodnim novinama broj 102, dva dana kasnije.

Odlukom su operacionalizirane izmjene Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi od 30. srpnja, kojima je uređeno da se nazivi radnih mjesta u Ustavnom sudu RH, poslovi koji se obavljaju na tim radnim mjestima, stručni usud_vl040914uvjeti koje moraju ispunjavati službenici i namještenici za raspored na ta radna mjesta kao i koeficijenti složenosti poslova tih radnih mjesta propisuju općim aktom Ustavnog suda, uz obrazloženje kako je prema članku 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske Ustavni sud izrijekom ovlašten samostalno raspoređivati sredstva utvrđena u državnom proračunu, u skladu sa svojim godišnjim proračunom i zakonom, radi funkcioniranja djelatnosti Ustavnog suda.
Odluka je izazvala pozornost državnih službenika i namještenika, a neki od njih – matičar sa SSS zaposlen u uredu državne uprave s koeficijentom 0,873 i stručna savjetnica s VSS u ministarstvu s koeficijentom 1,232 raspitivali su se u Sindikatu o mogućnosti prekvalifikacije i osposobljavanja za obavljanje poslova namještenika u Ustavnom sudu.
Ispalo je da ambiciozni službenici – matičar i stručna savjetnica u ministarstvu, “pikiraju“ na radna mjesta namještenika u Službi za upravljanje imovinom Ustavnog suda i to ona konobara s koeficijentom 1,020 i namještenika za tehničke poslove i poslove nabave usluga s koeficijentom 1,402.
Sindikat ih je pri tome upozorio na činjenicu neovisnosti pravosuđa kao stožerne sastavnice svetog trojstva državne vlasti i preporučio im da radom i zalaganjem na svojim, gotovo jednako vrijednim službeničkim radnim mjestima, jednoga dana dožive da se i njihov posao plati kao da su namještenici  Ustavnog suda, ali i da prate oglase za radna mjesta namještenika u ovoj visokoj ustanovi.
Ustavni sud je ovime pokazao izvršnoj vlasti da se u okviru istog recesijskog državnog proračuna rad državnih službenika i namještenika može vrednovati na način kojim se plaće neće dodatno smanjivati, a Sindikat se nada da će i ostali službenici i namještenici zaposleni u javnoj upravi jednom dostići plaće namještenika Ustavnog suda. S. Kuhar

Pročitajte još…