Ustavni sud presudio “revolving-door” službenicima

Nova vlast više neće moći bez natječaja zapošljavati ni na ograničeno vrijeme

To se odnosi na “službenike” ministara zaposlene bez natječaja

bauk_vl281215

Ministarstvo uprave nije Ustavnom sudu ničim opravdalo zapošljavanje bez oglasa i probnog rada

(VEČERNJI LIST, 28. prosinca 2015.) Kabinetski službenici koji su bez javnog natječaja, vl_logo170214odnosno oglasa, bez probnog rada i državnog stručnog ispita primljeni na radna mjesta u kabinetima ministara dok traje njihov mandat, odlukom Ustavnog suda ostaju bez posla već 1. siječnja 2016. godine.

Sindikat državnih službenika

Toga dana prestaje važiti ukinuta neustavna zakonska odredba na temelju koje su zaposleni. Ta se odluka ne odnosi na pomoćnike ministara ili recimo glasnogovornika Vlade koji imaju status i prava dužnosnika (po šest punih te šest poluplaća nakon isteka mandata), već isključivo na one koji su mimo natječaja i oglasa primljeni na službeničko mjesto u kabinetu ministra kao, recimo, glasnogovornici po ministarstvima.

Prema Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) koji je 29. ožujka 2012. godine inicirao ocjenu ustavnosti te odredbe, to se odnosi na više od 140 “službenika”.

Prema ocjeni Ustavnog suda, oni su bili privilegirani u odnosu na ostale državne službenike za koje vrijede opća pravila pa i provjera stručnih znanja i vještina u okviru javnog natječaja. Za takvo odstupanje od općih pravila prijma u državnu službu, premda je vremenski ograničeno i to samo na kabinete ministara, urede (pot)predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade te kabinet predstojnika državnog ureda, nisu navedeni “nikakvi, a kamoli objektivno i razumno opravdani razlozi”, obrazlaže Ustavni sud.

To ničim nije opravdalo ni Ministarstvo uprave u svome očitovanju Ustavnom sudu prije dvije i pol godine.

SDLSN je u travnju ove godine zaključio kako je očito da se Ustavni sud o tomu neće očitovati za mandata aktualne vlade, pri čemu je glavni tajnik Siniša Kuhar cinično obrazložio kako bi bilo kakva odluka Ustavnog suda po tom pitanju prije izbora izazvala kvalifikacije o “pristranosti i politiziranosti” Ustavnog suda, “a onda je bolje ne donositi nikakvu odluku. Zar ne?”.

Ustavni je sud očito vodio računa i o sudbini tih osoba kojima su faktički dali neočekivani otkaz, a neki su se možda nadali da bi ih novi ministar mogao ostaviti u kabinetu.

Kraj takvoj praksi

Nova vlast više neće moći na takav način zapošljavati ni na ograničeno vrijeme, osim ako za to ne ponude opravdane razloge uz koje bi to bilo ustavnopravno prihvatljivo kao izuzetak od pravila ravnopravnosti i jednakosti pri prijmu u državnu službu.

Orešković i ministri neće moći zapošljavati ljude koje oni žele

Ustavni sud ukinuo je odrebu koja je donijela Kukuriku vlada da se službenici u kabinetima mogu zaposliti bez javnog natječaja. Ona prestaje vrijediti od 1.1.2016.

Piše: Ivan Pandžić

oreskovic_24sata281215

(24sata, 28. prosinca 2015.) Novu Vladu dočekat će i neočekivana kadrovska prepreka koja će otežati da ministri, predsjednik Sabora i predstojnici državnih ureda imenuju svoje ljude u buduće kabinete.

24sata_logoUstavni sud ukinuo je odredbu koja je donijela Kukuriku vlada da se ti službenici u kabinetima mogu zaposliti bez javnog natječaja. Ona prestaje vrijediti od 1. siječnja 2016. godine. Preispitat će i ustavnost te odredbe, a ona se ne može primjenjivati dok ne donesu konačni sud.
Novi mandatar Tihomir Orešković tako će nakon odabira svojih ljudi, izgubiti još dosta vremena da ministri oforme čelništva ministarstava.
Ukidanje odredbe znači da će za svako radno mjesto osim ministra, zamjenika i pomoćnika koji su dužnosnici, morati raspisati javni natječaji. U kabinetu su još tajnici, savjetnici, glasnogovornici… Ustavni sud je srušio ideju kukurikavaca o tzv. revolving door sistemu po kojem dužnosnici dovode svoje ljude, a kada im istekne mandat, oni odlaze s njima.
Prema izračunu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, takvih osoba je trenutačno oko 140. Sindikat je zadovoljan što je Ustavni sud odlučio ukinuti po njima neustavnu odredbu koja omogućava, po njima, netransparentno zapošljavanje, ali podsjećaju da su oni prije skoro tri godine podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti.
– Nažalost, iako Sindikat pozdravlja odluku Ustavnog suda, jer se njome građanima ponovno omogućava prijem u državnu službu pod jednakim uvjetima, tajming donošenja odluke u trenutku kada Vlada praktično više ne postoji, umjesto za vrijeme dok je ovakvo diskriminirajuće postupanje trebalo prekinuti, ukazuje na moguće političko taktiziranje Ustavnog suda, koji je tzv. revolving-door službenicima presudio na način kojim se nije zamjerio aktualnoj vlasti niti joj onemogućio zapošljavanje više od 140 osoba u kabinetima po netransparentnim i za ostale građane diskriminirajućim kriterijima.
Međutim, ova će odluka novoj vladi i njezinim ministrima pomoći da zakonito zapošljavaju svoje najbliže suradnike – poručio je Siniša Kuhar, tajnik SDSNL-a.

SINDIKAT DRŽAVNIH I LOKALNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA
Ustavni sud presudio “revolving-door” službenicima

ustavni_sud_tportalhr281215

Autor: V. Majetić

Nakon što je prošlog tjedna Ustavni sud prihvatio prijedlog Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN) za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o državnim službenicima u dijelu u kojem je dopunjen člankom koji omogućuje zapošljavanje u kabinetima ministara osoba bez prethodne provedbe javnog natječaja, SDLSN pozdravlja odluku suda, no smatra kako vrijeme donošenja odluke “u trenutku kada vlada praktično ne postoji ukazuje na moguće političko taktiziranje Ustavnog suda kako se ne bi zamjerio aktualnoj vlasti”

tportal_logo170415(tportal.hr, 28. prosinca 2015.) U priopćenju kojeg je potpisao Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a, navodi se kako, iako Sindikat pozdravlja odluku Ustavnog suda, jer se njome građanima ponovno omogućuje prijem u državnu službu pod jednakim uvjetima, tajming donošenja odluke u trenutku kada vlada praktično više ne postoji, umjesto za vrijeme dok je ovakvo diskriminirajuće postupanje trebalo prekinuti, ukazuje na moguće političko taktiziranje Ustavnog suda koji je tzv. revolving-door službenicima presudio na način kojim se nije zamjerio aktualnoj vlasti niti joj onemogućio zapošljavanje više od 140 osoba u kabinetima po netransparentnim i za ostale građane diskriminirajućim kriterijima.

Međutim, ova će odluka novoj vladi i njezinim ministrima pomoći da zakonito zapošljavaju svoje najbliže suradnike, smatraju u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Podsjetimo, u ministarstvima i drugim tijelima državne uprave krajem pretprošle prošle godine bilo je zaposleno ukupno 111 osoba po tzv. principu revolving-door. Riječ je o odredbi Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojom je prije dvije godine omogućen prijem u državnu službu i bez javnog natječaja s time da tako zaposlene osobe dolaze i odlaze s ministrom, odnosno čelnikom državnog tijela u kojem su zaposlene, a da pritom nemaju pravo na, primjerice, otpremninu.

Pročitajte još…