Ustavni sud već tri godine ne odlučuje o “kabinetskim službenicima”

Ustavni sud već tri godine ne odlučuje o “kabinetskim službenicima”

Ovo rješenje omogučilo je da se više od 140 “službenika” materijalno zbrine na rok od četiri godine, a dobar dio njih već je počeo “kopati” kako bi dragocjeno životno i radno iskustvo provedeno na vrhu službeničke hijerarhije kapitalizirali zapošljavanjem na radnim mjestima za koja, su ničim zasluženo, stekli dodatne reference

kabinetski_sluzbenici

Obični građani ne mogu pokucati na vrata ministarskih kabineta u potrazi za poslom

(SDLSN, 21. travnja 2015.) Ni nakon tri godine od podnošenja prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o državnim službenicima kojim se u kabinetima ministara omogućava zapošljavanje bez provedbe natječaja, Ustavni sud još uvijek nije odlučio o ovome pitanju.

sdlsn_www220Podsjećamo, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH podnio je 29. ožujka 2012. godine prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom odredbi Zakona o državnim službenicima temeljem kojih se na radna mjesta u kabinetu ministra na određeno vrijeme do dana prestanka mandata ministra mogu u državnu službu primiti osobe na određeno vrijeme, bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za prijam u državnu službu iz razloga što Ustav Republike Hrvatske građanima jamči primanje, odnosno zapošljavanje u javnim službama pod jednakim uvjetima.

Ovo, po mišljenju Sindikata, neustavno rješenje omogučilo je da se više od 140 “službenika” različitih profesija materijalno zbrine na rok od četiri godine, a dobar dio njih već je počeo “kopati” kako bi dragocjeno životno i radno iskustvo provedeno na vrhu službeničke hijerarhije kapitalizirali zapošljavanjem na radnim mjestima za koja, su ničim zasluženo, stekli dodatne reference.

omejec_forum2012

Predmet se na Ustavnom sudu još uvijek “kiseli”, usprkos činjenici da je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec u srpnju 2012. godine uvjeravala novinara jednog tjednika kako nema bojazni da Ustavni sud neće donijeti odluku o kabinetskim službenicima prije isteka mandata Vlade Zorana Milanovića.
No, tri godine nakon obraćanja Ustavnom sudu bojazan da se o ovom pitanju neće odlučivati za mandata aktualne vlade sve je realnija.
Naime, bilo kakva odluka Ustavnog suda o ovom pitanju prije izbora izazvala bi kvalifikacije o njegovoj pristranosti i politiziranosti, a onda je bolje ne donositi nikakvu odluku. Zar ne? S. Kuhar