Ustavni sud: Žene u Hrvatskoj radit će do 65. godine

Ustavni sud: Žene u Hrvatskoj radit će do 65. godine

radnice_VL180407_374

Autor Silvana Perica

Žene i muškarci ubuduće će biti izjednačeni i u dobi kad mogu u mirovinu, jer s odredbom o ravnopravnosti spolova nije u skladu sadašnja odredba po kojoj muškarci moraju raditi do 65. godine života, a žene samo do 60.

Strasbourg misli isto
Kako doznajemo, Ustavni sud danas će ukinuti tu odredbu i dati vlastima rok do 2018. godine do kada muškarci i žene u tome moraju biti izjednačeni. To znači da će to zahvatiti sve žene koje sada imaju 49 godina i manje, praktično dakle gotovo cijelu sadašnju radnu žensku populaciju!
vl_logoVrlo brzo, vjerojatno već nakon izbora u studenome, vlast će morati donijeti zakone na temelju kojih će se radni vijek žene i muškarca početi izjednačavati.

Kako se u mnogim zemljama taj vijek produljuje iz ekonomskih razloga, može se očekivati da će u Hrvatskoj žene morati raditi sve do 65. godine. U Velikoj Britaniji izračunali su, naime, da bi ih smanjivanje radnog vijeka muškaraca na 60. godinu stajalo čak 9,8 milijardi funta, zbog manjka u njihovim uplatama u fondove i zbog isplata mirovina pet godina ranije.
Zato su se u Britaniji opredijelili da pripadnici oba spola rade do 65. godine, što će u punoj primjeni biti 2020. godine. Kako je Hrvatska ekonomski znatno slabija, s već velikim brojem umirovljenika, vrlo su mali izgledi da se jednakost postigne tako da muškarci rade kraće.
Jednakost spolova tako je na kraju ukinula i pozitivnu diskriminaciju koju su žene uživale desetljećima, ali Ustav je jasan: ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka u Hrvatskoj, svi su pred zakonom jednaki, a prava moraju biti neovisna o spolu.
Valja reći i da je već i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučivao o tom pitanju na primjeru Velike Britanije te da je presudio slično kao što će to danas učiniti naš Ustavni sud: žene i muškarci moraju biti ravnopravni i u ovom pitanju. Europa i kreće u tom smjeru, u Belgiji također na temelju odluke njihova Ustavnog suda, kao i u Nizozemskoj, u Češkoj su našli kompromis pa će i muškarci i žene raditi do 63. godine, provedba je na putu i u Austriji.
Jedino će u Španjolskoj radno stanovništvo od izjednačavanja prava spolova profitirati, jer će sad i muškarci moći u mirovinu sa 60 godina života.
Slično kako je Hrvatska postupno provodila mirovinsku reformu započetu 1998. godine, tako se provodi i ovo ujednačavanje. Tako se u Češkoj svake godine po nekoliko mjeseci produlji rok ženama, a smanji muškarcima. I hrvatska je Vlada, što je manje poznato javnosti, već isplanirala da bi do 2017. godine neravnopravnost muškaraca i žena valjalo ispraviti, unijevši taj plan u svoju strategiju razvoja.

Bez povlastice
Odluka Ustavnog suda otvorit će zacijelo velike rasprave o pravima žena, o ravnopravnosti spolova, o duljini radnog vijeka uopće. No, društvo se već jako promijenilo, promjene su danas i ubrzane, pa više i nema razloga zbog kojih bi žene bile povlaštene. Isplata mirovina, k tome, danas je jedan od najtežih problema za mnoge zemlje, otkako je sve veći udio stanovništva u mirovini.