VARAŽDIN: Dotrajale instalacije i krovište ugroza za suce, službenike i stranke Županijskog suda

VARAŽDIN: Dotrajale instalacije i krovište ugroza za suce, službenike i stranke Županijskog suda

SDLSN_www(SDLSN, 10. rujna) VARAŽDIN – Obilna kiša koja je posljednjih dana padala u cijeloj Hrvatskoj ponovno je aktualizirala pitanje sanacije zgrade Županijskog suda u Varaždinu, u Ulici braće Radića 2.

Varazdin_zsudNa ovom se sudu ročišta u kišnim danima održavaju između kanti s kišnicom i u ozračju straha zbog mogućeg kratkog spoja uslijed mogućeg sraza kišnice i elektro instalacija.

Kako je u zgradi suda potrebno sanirati i plinske instalacije, zaposleni se s pravom pitaju što se treba dogoditi da Ministarstvo pravosuđa konačno odbori sredstva za osiguravanje uvjeta rada bez opasnosti od požara.

Prema našim informacijama, potrebu hitne rekonstrukcije navodno je zapisnički konstatirala i inspekcija, a zbog loših elektro instalacija zaposlenicima je u hladnim danima zabranjena uporaba grijalica, a pri ljetnim vrućinama ne mogu se koristiti klima uređaji, budući da električne instalacije ne mogu raditi u uvjetima dodatnog opterećenja napona.

Sindikalna povjerenica na sudu, gđa Renata Majer-Šalvari stoga upozorava na odredbu članka 33. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji propisuje sljedeće: “Državno tijelo poduzet će sve mjere nužne za zaštitu života te sigurnost i zdravlje službenika i namještenika uključujući njihovo osposobljavanje za siguran rad, sprječavanje opasnosti na radu te pružanje informacije o poduzetim mjerama zaštite na radu“.

Jesu li zabrana uporabe grijalica i postavljanje kanti za skupljanje kišnice dovoljne mjere za rad u sigurnim uvjetima prosudite sami?

No, nadamo se da prije nego što se zgrada suda sanira nećemo biti svjedoci nove tragedije uzrokovane nemarom nadležnih i postavljamo pitanje može li manjak proračunskih sredstava biti dovoljan razlog za ugrožavanje sigurnosti i zdravlja državnih službenika?

SINDIKAT TRAŽI SANACIJU ZGRADE ŽUPANIJSKOG SUDA U VARAŽDINU

hina_logo

ZAGREB, 10. rujna 2007. (Hina) –  Sindikat državnih službenika i namještenika zatražio je danas sanaciju zgrade Županijskog suda u Varaždinu, u Ulici braće Radića 2, jer dotrajale instalacije i krovište ugrožavaju sigurnost zaposlenih i stranaka toga suda.
Na tom se sudu ročišta u kišnim danima održavaju između kanti s kišnicom i u ozračju straha zbog mogućeg kratkog spoja uslijed mogućeg sraza kišnice i elektro instalacija, upozorava sindikat u priopćenju.
sud_glavnaZbog loših instalacija zaposlenicima je u hladnim danima zabranjena uporaba grijalica, a pri ljetnim vrućinama ne mogu koristiti klima uređaje, budući da električne instalacije ne mogu raditi u uvjetima dodatnog opterećenja napona.
Kako u zgradi suda treba sanirati i plinske instalacije, zaposleni se pitaju što se treba dogoditi da Ministarstvo pravosuđa konačno odbori sredstva za osiguravanje uvjeta rada bez opasnosti od požara, ističe sindikat.
Po informacijama sindikata, potrebu hitne rekonstrukcije navodno je zapisnički konstatirala i inspekcija.
Sindikalna povjerenica na sudu Renata Majer-Šalvari  upozorava na odredbu Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike po kojoj je državno tijelo dužno poduzeti sve mjere nužne za zaštitu života, sigurnost i zdravlje službenika, uključujući i sprječavanje opasnosti na radu.