Vatrogasci bez plaća, kanaderi na remontu

PRIJE POČETKA “POŽARNE SEZONE” GASIOCI U PRIOBALJU UTUČENI
Vatrogasci bez plaća, kanaderi na remontu

Profesionalni vatrogasci prozivaju Šukera i Adlešič zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora / Ivo Ravlić / CROPIX
Profesionalni vatrogasci prozivaju Šukera i Adlešič zbog nepoštovanja kolektivnog ugovora / Ivo Ravlić / CROPIX

Iako je do službenog početka protupožarne sezone, odnosno opasnosti od požara većih razmjera ostalo još 10-ak dana, vatrogasci na priobalju već imaju pune ruke posla, ali ne i novca za isplatu plaća.

SD_logo240Kako u četvrtak doznajemo od Mladena Magdića, predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca u Sindikatu javnih službenika, neke vatrogasne postrojbe poput JVP Metković i JVP Ploče još nisu dobile plaću za travanj.

– Ministarstvo financija trebalo je doznačiti sredstva za isplatu plaća tim vatrogasnim postrojbama zaključno s 15. svibnja. Od tada je prošlo već tjedan dana, a vatrogasci još nisu dobili ni kunu – upozorava Magdić i pri tom proziva ministra financija Ivana Šukera i potpredsjednicu Vlade Đurđu Adlešič za nepoštovanje kolektivnog ugovora i neisplatu plaća.

Bura na Stonu
Prozivki je bilo i zbog neangažiranja kanadera u gašenju velikog požara koji je u srijedu buknuo pokraj Stona, jer se sva četiri kanadera trenutno nalaze na remontu u Zagrebu.

Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Goran Franković kaže, međutim, kako angažiranje kanadera na gašenju požara pokraj Stona nije bilo nužno.

– Županijski vatrogasni zapovjednik procijenio je da su za gašenje požara bila dovoljna dva helikoptera, a uz to na terenu je bio angažiran i dovoljan broj vatrogasaca, njih pedesetak koji su uspješno odradili posao – kaže Franković te napominje da, koliko je njemu poznato, cijela protupožarna eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prolazi uobičajenu proceduru pripreme, uključujući i remont kanadera, za ovogodišnju protupožarnu sezonu i da u tome još uvijek ne vidi nikakav problem.

– Vatrogasnim snagama kanaderi su nužno potrebni tijekom protupožarne sezone, odnosno usred ljeta kada je najveća opasnost od požara većih razmjera – napominje Franković.

U Ministarstvu obrane, pak, navode kako kanaderi ne bi ni mogli biti angažirani u gašenju požara na Pelješcu zbog jake bure, a to što se sva četiri nalaze na remontu opravdavaju činjenicom da protupožarna sezona još nije počela.
SNJEŽANA DUKIĆ