VATROGASCI NAJAVLJUJU PROSVJED ZA OVAJ TJEDAN

VATROGASCI NAJAVLJUJU PROSVJED ZA OVAJ TJEDAN

U članku 58. Zakona o vatrogastvu, kojim država gradovima i općinama s 25 posto sufinancira troškove javnih vatrogasnih postrojbi, jasno stoji da se to odnosi samo na razdoblje do 2004. godine, pa ispada da država više nije dužna sufinancirati vatrogasce

ZAGREB – Vatrogasci najavljuju da bi već ovaj tjedan mogli početi prosvjedovati zbog sporne odredbe iz Zakona o vatrogastvu prema kojoj ispada da ih država više nije dužna sufinancirati. Kako je Vjesnik već pisao, profesionalni vatrogasci već mjesecima Vjesnik_logopokušavaju ishoditi povećanje minimalnih financijskih standarda s 237 na 275 milijuna kuna. Kako tvrdi predsjednik Odbora vatrogasaca koji djeluje u sklopu Sindikata državnih službenika i namještenika Mladen Magdić, to bi povećanje napokon riješilo problem neisplate jubilarnih nagrada koje im nisu isplaćene od lipnja prošle godine, te da jedinice lokalne uprave i samouprave napokon imaju dovoljno novca za isplatu svega onoga što im je zajamčeno kolektivnim ugovorom.
Sada je, naime, slučaj – što je utvrdila i državna revizija u Zaboku – da gradovi i općine zbog nedostatka novca koji bi trebali dobiti iz decentaliziranih sredstava, režu prava profesionalnih vatrogasaca, najviše kod jubilarnih nagrada, regresa i zakonskog povećanja plaća od 0,5 posto za svaku godinu staža.

Vatrogasci_presica071004_2

Minimalni financijski standardi nisu se mijenjali još od 1999. godine, za što Magdić optužuje i bivšu i sadašnju vladu. Kako je rekao, u ponedjeljak je u Ministarstvu financija održan sastanak na kojem su predstavnici MUP-a i vatrogasaca prezentirali zahtjev Sindikata, no Sindikat nije dobio odgovor.
U MUP-u neslužbeno doznajemo da je cijeli problem nastao zato što u članku 58. Zakona o vatrogastvu, kojim država gradovima i općinama s 25 posto sufinancira troškove javnih vatrogasnih postrojbi, jasno stoji da se to sufinanciranje odnosi samo na razdoblje do 2004. godine. Po Zakonu, dakle, tvrdi Vjesnikov izvor, ispada da država više nije dužna sufinancirati vatrogastvo, zbog čega bi Zakon trebalo mijenjati po hitnom postupku.
U Ministarstvu financija uspjeli smo samo doznati da su rebalansom proračuna osigurana sredstva za regres za ovu godinu svim zaposlenima koji plaću dobivaju iz središnjeg državnog proračuna. Obveze iz ranijih godina, među koje spadaju i jubilarne nagrade za koje je odgovorna ranija vlast, spadaju u neizmirene obveze iz kolektivnog ugovora iz prethodnog razdoblja te će ih Vlada rješavati u dogovoru s predstavnicima njihovih sindikata. Za to je u ovogodišnjem proračunu osigurano milijun kuna.
Hoće li se iz tog dijela uspjeti naplatiti i vatrogasci i kako će se njihov rad financirati sljedeće godine, nismo uspjeli doznati jer pregovori traju. Pretpostavlja se ipak, kazao je naš izvor, da će Vlada po hitnom postupku riješiti opću zbrku uzrokovanu lošim zakonom i općim nesnalaženjem glede toga tko bi sve rad profesionalnih vatrogasaca trebao financirati. Jasno je da gradovi, a pogotovo siromašne općine, to ne mogu same.
Jasminka Filipas