Vatrogasci optužuju Bajića i Tužiteljstvo za kočenje istrage

Vatrogasci optužuju Bajića i Tužiteljstvo za kočenje istrage

RAZDOR U POVJERENSTVU ZA RAZJAŠNJAVANJE KORNATSKE TRAGEDIJE – VATROGASNI STRUČNJACI NAPUŠTAJU KIRINOVU EKSPERTNU SKUPINU
Glavni državni odvjetnik i DORH ne dozvoljavaju MUP-ovom povjerenstvu za istragu kornatske tragedije uvid u prikupljene dokaze, kaže predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković. Bajić: Nitko nas nije ni pitao dokumente

novilist_logoZAGREB – Na kritike da su Državno odvjetništvo (DORH) i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić glavni kočničari istrage tragedije na otoku Kornatu jer MUP-ovom povjerenstvu ne dozvoljavaju uvid u prikupljene dokaze, odgovorio je jučer glavni državni odvjetnik Mladen Bajić tvrdnjom da od Tužiteljstva nikad nitko nije tražio pregled ikakve dokumentacije.
– Osobno sam provjerio i tu u sjedištu Državnog odvjetništva i u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku i došao sam do saznanja da ni od DORH-a ni od šibenskog Županijskog državnog odvjetništva nitko nije tražio uvid u spis, ni Povjerenstvo, ni itko drugi. To odgovorno tvrdim, a napominjem i da je Županijskom sudu u Šibeniku podnesen istražni zahtjev te da je otvorena istraga zbog tragedije na Kornatu. Od otvaranja istrage, »gospodar spisa« je nadležni istražni sudac, rekao nam je jučer Bajić.
Magdic2_Nova251007Kritike na Bajićev račun jučer je iznio predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković, koji je ustvrdio da glavni državni odvjetnik i DORH ne dozvoljavaju MUP-ovom povjerenstvu za istragu kornatske tragedije uvid u prikupljene dokaze. Franković je ocijenio da su Bajić i DORH kočničari istrage, s čim se složio i Mladen Magdić, predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika. Obojica su pritom najavili da će predstavnici vatrogastva izaći iz ekspertne skupine ako im se ne omogući uvid u svu dokumentaciju.

Prošlo dovoljno vremena
– Prošlo je dovoljno vremena da vidimo što su n apravili i što je još ostalo nerazjašnjeno. MUP-ov glasnogovornik Zlatko Mehun kaže da je uloga Povjerenstva utvrditi što je svaka od nadležnih službi radila. Zašto onda još ne znamo što su na Kornatu radili ljudi iz MORH-a, pita Franković.

MUP-ova opravdanja
Bajićevu izjavu da nitko od DORH-a nije ni tražio uvid u dokumente, Franković je uzeo kao još jedan dokaz da MUP-ovo povjerenstvo ne radi ništa. Još se upitao zašto Povjerenstvo nije donijelo nikakve zaključke, ako su svi podaci dostupni.
Iz neslužbenih izvora, međutim, doznaje se da Povjerenstvo doista ima problema da dobije na uvid dokumentaciju iz sudske istrage. Poput DORH-a, ni šibenski sud nije dobio zahtjev za ostvarivanjem uvida u spis, već su svi takvi zahtjevi Povjerenstva usmjereni prema MUP-u, koji se, pak, pravda da ne može omogućiti uvid jer je za to nadležan šibenski sud.
Ipak, u međuvremenu je procurila informacija da su predstavnici Povjerenstva pozvani u MUP 7. studenoga, ali samo da dobiju uvid u dio iskaza svjedoka i prikupljenih dokaza. Međutim, u MUP-u tu informaciju opovrgavaju. Također tvrde da su predstavnici Povjerenstva već dobivali uvid u dokumente iz istrage te da u samom Povjerenstvu sjede i predstavnici policije, pa ne vide zbog čega ne prestaju napadi na rad Povjerenstva.
Sergej ABRAMOV