Vatrogasci otkazuju prosvjed, prihvaćeni njihovi zahtjevi

NEĆE MILOM, HOĆE SILOM VLAST USTUKNULA UOČI PROSVJEDNOG POHODA VATROGASNE “SILE”

Kosor kapitulirala pred vatrogascima

minstand_nl030311

Na sastanku s predstavnicima vatrogasaca, po nalogu premijerke, razgovarao je ministar Karamarko koji je obećao ispunjenje zahtjeva

nl_logo180810ŠIBENIK Najava prosvjeda vatrogasaca koji su u borbi za svoja prava naumili izići na zagrebačke ulice te se sa stotinu vozila probiti na Markov trg nagnala je vlast na kapitulaciju. Jučer, dan prije zakazanog prosvjeda, u MUP-u je održan sastanak na kojemu je vatrogascima obećano ispunjenje svih zahtjeva. A zahtjevi nisu mali – povlačenje Vladine odluke o smanjenju sredstava za plaće i materijalne troškove, izdvajanje vatrogastva iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje i osnivanje ravnateljstva za vatrogastvo pod MUP-om, rješavanje radno-pravnog statusa vatrogasaca te smjena s funkcija ravnatelja DUZS-a Damira Truta i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

Zadovoljni raspletom

minstand_gi030311_okvir– Nevjerojatno! Uspjeli smo! – bila je prva reakcija Mladena Magdića, predsjednika Sindikata vatrogasaca Hrvatske nakon sastanka. Kazao je da je sastanak u MUP-u održan po nalogu premijerke Jadranke Kosor, a na njemu su bili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić i tajnik kabineta Dubravko Novak, a vatrogasce su uz Magdića zastupali i Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca te Emilio Radošević, koordinator ostalih sindikata vatrogasaca RH. Vatrogasci su zadovoljni raspletom situacije, no, vele, ipak sve uzimaju sa zadrškom dok to ne vide crno na bijelo.
– Na sastanku je usvojen zaključak da se prihvaćaju zahtjevi Sindikata i Udruge kao osnovani. Rješenja trebaju ispisati kroz tjedan dana, a u roku od 14 dana ih poslati Vladi koja će i službeno donijeti odluke kojima se ispunjavaju naši zahtjevi. No, mi ne odustajemo od prosvjeda. Samo ga odgađamo i izići ćemo na ulice istoga trenutka pokuša li nas se opet preveslati – rekao je Magdić.

Sankcionirati krivce

Istaknuo je da uporno već više godina traže donošenje Zakona o vatrogastvu, izdvajanje iz DUZS-a, uvođenje reda u sustav, no umjesto da ih se slušalo radilo se počesto i direktno protiv profesije što je osvjedočeno i posljednjom odlukom Vlade kojom su smanjena sredstva za plaće i materijalne troškove, i to ponajviše JVP-ima u primorskim, najugroženijim područjima.
– Krivci za to su posebno ravnatelj DUZS-a Damir Trut i glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin koji su radi svojih interesa radili na uštrb vatrogastva. Zato moraju biti sankcionirani – zaključio je Mladen Magdić.
Zorana DELJANIN

minstand_vl020311

Prosvjed vatrogasaca najavljen za četvrtak, 3. ožujka, otkazuje se do daljnjega jer su nakon razgovora s ministrom unutarnjih poslova prihvaćeni zahtjevi Sindikata i Udruge profesionalnih vatrogasaca. Oni će se razmotriti i konačna odluka donijet će se u roku od sedam dana, a ministarstvo će je Vladi predložiti najkasnije u roku od 14 dana.

vl_logo180909– Zadovoljni smo pregovorima, ali i ogorčeni činjenicom da se zahtjevi vatrogasaca čuju tek kad najavimo prosvjede. Ne želimo da se najavljeni prosvjed koristi u politikantske svrhe nego tražimo trajno praćenje stanja vatrogasne službe kako bi se predvidjele posljedice brzopletih odluka odgovornih osoba – izjavili su Mladen Mlagdić, predsjednik Odbora za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, i Goran Franković, šef udruge.

Vatrogasci su najavili prosvjed, a potom i mogući generalni štrajk zbog smanjenja sredstava za javne vatrogasne postrojbe, i to bez konzultiranja sa sindikatima, što je protivno kolektivnom ugovoru.