Vatrogasci razjedinjeni među pet različitih institucija

Vatrogasci razjedinjeni među pet različitih institucija

ZBOG PREDSTOJEĆIH PARLAMENTARNIH IZBORA, TEŠKO JE OČEKIVATI HITAN POVRATAK VATROGASTVA POD PUNU KONTROLU MUP-a
Mi želimo da gasitelji više nemaju toliko prepreka za dobivanje pomoći, upozorava predsjednik Odbora za vatrogastvo u službeničkom sindikatu Mladen Magdić

novilist_logoZAGREB – Povratak vatrogastva potpuno pod kapu MUP-a teško će biti izvediv prije izbora, ali svi čelnici vatrogastva slažu se da bi bilo potrebno gasitelje izdvojiti iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje makar do iduće požarne (turističke) sezone.
Naime, premda je i glasnogovornik Vlade Ratko Maček najavljivao da se ozbiljno razmatra potpuni povratak vatrogasaca u MUP, izvor blizak Vladi kazao nam je da ne bi bilo dobro povlačiti brzoplete poteze. Do izbora krajem godine, tvrdi naš izvor, neće biti moguće donijeti zadovoljavajuće zakonsko rješenje, a vatrogasci se ionako danas financiraju iz MUP-ovih stavki državnog proračuna. To mišljenje nisu neskloni prihvatiti ni čelni ljudi vatrogastva, iako upozoravaju na činjenicu da su trenutačno potpuno razjedinjeni.

Povratak izvediv
Predsjednik Odbora za vatrogastvo u službeničkom sindikatu Mladen Magdić pokušao nam je objasniti zamršenu organizaciju vatrogastva u Hrvatskoj. Služba gasitelja trenutačno

U MUP-u bili i ranije - Mladen Jurin
U MUP-u bili i ranije – Mladen Jurin

je u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje (DZUS), Javne vatrogasne postrojbe (profesionalni gasitelji) su pod jedinicama lokalne samouprave, dobrovoljna vatrogasna društva su također na toj razini, a svi skupa su pod MUP-om. Piloti, kanaderi i helikopteri koji gase su pod MORH-om.
– Mislim da je povratak u MUP izvediv i odmah. Mi smo sad pod MUP-om, ali recimo da županijski zapovjednik želi dobiti zračnu pomoć policijskog helikoptera, on mora kontaktirati glavnog vatrogasnog zapovjednika, on ravnatelja DZUS-a, a tek ovaj onda ministra koji odobrava letove. Znači, mi želimo da gasitelji više nemaju toliko prepreka za dobivanje pomoći, rekao je Magdić.
Magdić ne želi ukidanje DVD-ova, već posebno vatrogasno zapovjedništvo u MUP-u u kojem bi bili i županijski vatrogasni zapovjednici, koji su danas čelnici vatrogasnih županijskih zajednica, odnosno udruga građana.

Prirodno rješenje
Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske Goran Franković slaže se s Magdićevim prijedlogom i napominje da je potrebna jedinstvena krovna organizacija vatrogasaca koja će biti izravno podređena Vladi.
Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin kazao je da se ne radi samo o Magdićevoj inicijativi te da su poslovi policije i vatrogasaca povezani u tolikoj mjeri da su dosta često zajedno na intervencijama. Na svakom požaru je i policija, a vatrogasci često asistiraju policajcima na očevidima.
– Na kraju krajeva u MUP-u smo bili i ranije i mislim da je to puno prirodnije rješenje i bolje nego sadašnje. Možda se ne treba žuriti u tolikoj mjeri da se sad na brzinu vratimo pod MUP pa da opet ne budemo zadovoljni zakonskim rješenjima donesenim na brzinu, ali bilo bi bitno da nas vrate u MUP do početka iduće požarne sezone, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin. S. ABRAMOV