Vatrogasci zbog svađa ostali bez beneficiranoga radnog staža

Vatrogasci zbog svađa ostali bez beneficiranoga radnog staža

Vjesnik_logoZAGREB – Po riječima predsjednika Odbora vatrogasaca Mladena Magdića, koji djeluje u sklopu Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, četiri vatrogasca zaposlena u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) u Lipiku i Pakracu dali su se nagovoriti da daju sporazumni otkaz, pa je rad JVP-a pao na teret gradskih proračuna. Njima je, kaže Magdić, predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Željko Petrović rekao da daju otkaz u JVP-u i prijeđu u dobrovoljna vatrogasna društva (DVD), čime su izgubili pravo na beneficirani radni staž, jer na njega imaju pravo samo profesionalci zaposleni u JVP-u.

Gradonačelnik Ronko
Gradonačelnik Ronko

Budući da je Grad Požega osnivač JVP-a i u tim gradovima te općinama Velika i Kutjevo te da za njihov rad i materijalne troškove polovicu potrebna novca dobiva iz državnog proračuna, postupak tih vatrogasaca, ali i gradskih čelnika, krajnje je neobičan, jer ove godine gube pravo na državnu potporu i novac, koji je umjesto njih dosad izdvajala Požega. Kako je rekao Magdić, Lipik i Pakrac izbjegavali su, iako su to bili dužni, sudjelovati u financiranju JVP-a.

To nam je na određeni način priznao i gradonačelnik Pakraca Davor Huška, opravdavajući se da oni nisu mogli sudjelovati u sufinanciranju, jer kao suosnivači nikad nisu znali koliko je Požega dobila novca iz državnog proračuna. Zbog neslaganja s Požegom, odlučili su osnovati profesionalni dio u sklopu DVD-a, što će porezne obveznike toga grada stajati oko 300.000 kuna.
Iz razgovora s gradonačelnikom Požege Zdravkom Ronkom, tajnikom Vatrogasne zajednice Lipika i Pakraca Zlatkom Zirdumom, Željkom Petrovićem i predsjednikom požeškog JVP-a Josipom Kesićem može se uočiti trogodišnji rat, kojem kumuju i političke opcije HDZ-a (Petrović, Zirdum i Huška) i SDP-a (Ronko). U međusobnim su optužbama mnogo toga izrekli, a posljedica je da taj sukob opterećuje funkcioniranje cijeloga vatrogastva na tom području.

Mlinka_JVP_Pozega

U prilog tome ide i “rat” zbog vrijednoga navalnog vozila koje je donirala talijanska vlada. Jedni se zauzimaju da to bude DVD, a drugi JVP. Tajnik Udruge profesionalnih vatrogasaca Branko Šimara o sukobu je obavijestio i premijera Ivu Sanadera. U pismu koje je poslao i ministru unutarnjih poslova Marijanu Mlinariću upozorava na to da profesionalni vatrogasci u Požegi nemaju čime izaći na intervenciju, a MUP vozilo želi dodijeliti DVD-u. Istodobno, tvrdi Šimara, vozila DVD-a profesionalci ne mogu koristiti na intervencijama, jer su zaključana. Upozorava i na to da će, ako se problem ne riješi, o svemu pisati i donatorima.
Jasminka Filipas