VEĆA RAVNOPRAVNOST: Britanci dobivaju uvid u plaće kolega

VEĆA RAVNOPRAVNOST: Britanci dobivaju uvid u plaće kolega

TPortal_logoMilijuni radnika u britanskim javnim službama od idućeg će tjedna moći bez problema saznati koliko su plaćeni njihovi kolege. Nova će uredba natjerati mnoge poslodavce da objasne mnoge detalje, a osobito razlike u plaći između muškaraca i žena.

Kritičari smatraju da će to stvoriti još veći jaz među zaposlenicima, potaknuti nesuglasice i unijeti nemir u radne okoline.

Ravnopravnost_TPortal070407

Kako bilo, ovo je doista jedna od najvećih novosti koja vodi prema ravnopravnosti spolova u posljednjih 30 godina. Iako je u zakonodavstvu na području radnog prava pravo spolova na jednaku plaću za jednaki posao utkano još 70-tih godina prošlog stoljeća, žene u prosjeku još uvijek zarađuju 17 posto manje od svojih muških kolega.
Ovaj potez trebao bi uzburkati javni sektor i navesti autoritete da aktivno promoviraju jednakost spolova među svojim zaposlenicima.
Britanska vlada obznanila je da će se uredba ubuduće proširiti i na privatni sektor. Tako će poslodavci jednostavno morati eliminirati diskriminaciju u platnom sustavu.