VEČERNJI LIST: Bugarska mora otpustiti 900 sudaca

VEČERNJI LIST: Bugarska mora otpustiti 900 sudaca

PROŠIRENJE EU Bugarska kasni u provedbi pravosudnih reformi

bugarska_VL051005

SOFIJA – Bugarska planira otpustiti 900 osoba iz sudskih tijela u pravosudnoj reformi kojom se žele povećati izgledi da se ispune svi uvjeti za pristupanje zemlje EU u siječnju 2007., piše jučer Financial Times. Socijalistička vlada bori se kako bi ispunila rokove dogovorene s Europskom komisijom za prihvaćanje novog kaznenog zakona. Paket reformi trebao je biti prihvaćen prije lipanjskih općih izbora, ali je odgođen dok socijalisti ne utemelje veliku koaliciju.

VL_loggoSuci i tužitelji optuženi su da primaju mito kako bi odgodili suđenja i spriječili donošenje presude protiv članova mreže organiziranog kriminala. Georgij Petkanov, ministar pravosuđa, rekao je da je uvjeren kako će novi zakon biti donesen ovoga tjedna. Europski se dužnosnici ovoga tjedna nalaze u Sofiji kako bi donijeli konačnu ocjenu bugarskog napretka prije nego što Komisija objavi godišnje izvješće o proširenju 25. listopada.

Povjerenik EU za proširenje Ollie Rehn upozorio je bugarske promatrače u Europskom parlamentu da bi se u izvješću mogle naći kritički intonirane riječi na račun neuspjeha zemlje da provede reforme i uhvati se u koštac s organiziranim kriminalom.

Izvješće će pokazati jesu li Bugarska i Rumunjska na dobrom putu da se pridruže EU u siječnju 2007. ili će morati pričekati još godinu dana dok se reforme ne prodube. Članice EU u travnju sljedeće godine odlučit će o tome hoće li se aktivirati zaštitna klauzula po kojoj se ulazak dviju zemalja u EU može odgoditi za godinu dana. (H)