Večernji list: Najavljuju se i nove tužbe

Večernji list: Najavljuju se i nove tužbe

Koprivnica_VL030105

SPOR Zaposlenici sudski utjeruju od županije isplatu naknada po kolekivnom ugovoru

KOPRIVNICA – Saga o neisplaćenim naknadama djelatnicima Koprivničko-križevačke županije ušla je u petu godinu. Naime, nakon što je Ustavni sud Hrvatske dao za pravo oštećenim radnicima postupak je obnovljen na koprivničkom Općinskom sudu, na kojeme su pred Novu godinu već pale tri presude, a još dvadesetak tužbi trebalo bi se riješiti za kratko vrijeme.

Dug od pet godina
– Presuđeno je u našu korist, jer drugačije i nije moglo biti – kaže Marijan Štimac, pročelnik županijskog ureda za gospodarstvo i komunalnu djelatnost, te podsjeća kako im još prije pet godina nisu isplaćene sve naknade po kolektivnom ugovoru.

Sve bi, kaže, nekako i podnijeli da tadašnje vodstvo, sa županom Nikolom Gregurom, nije namirilo samo jednu djelatnicu da ostalim nije preostalo drugo nego da nastave spor, ovaj put protiv novog županijskog vodstva. No, ni župan Josip Friščić nije bio za isplatu jer za to, tvrdio je, nije bilo novca u proračunu. Za svaki slučaj smanjio je plaće zaposlenicima.

– Budući da je time stvorena rezerva, očekivali smo isplatu, ali to nije učinjeno, čak ni nakon dvije presude Općinskog suda koje je poništio drugostupanjski sud. Konačno je presudio Ustavni sud – kaže Marijan Zemljak, predsjednik sindikata, koji je 31. prosinca prije odlaska u mirovinu obavio svoj posljednji radni dan.

Dodaje da nije pozanto gdje je završio novac od smanjenih plaća, a što se tiče nove prijetnje župana da će u slučaju ovrhe ponovno smanjiti plaće Marijan Štimac najavljuje nove tužbe.

– Ovaj put ćemo se suprotstaviti tome – kaže uz napomenu da mu poslodavac sada treba isplatiti dvadesetak tisuća kuna. Ostalima su naknade deset tisuća i više.

Nema jednostranog otkaza
Budući da se županijsko vodstvo neće pomiriti s novim presudama, zaredat će nove žalbe tako da će ovaj slučaj zasigurno zateći na proljeće i buduće županijsko vodstvo. U sindikatu, koji do izbora novog predsjednika vodi Marijan Zemljak, ne misle odustati od onog što im je zajamčeno kolektivnim ugovorm, koji je županijsko poglavarstvo raskinulo potkraj prošle godine.

– Međutim, zabrovaljaju na otkazni rok od tri mjeseca, a i stečena prava koja nam nitko ne može oduzeti – poručje Marijan Zemljak te najavljuje da će se u povodu jednostranog otkaza očitovati i njihova sindikalna središnjica, a Marijan Štimac kaže da Županijski sud ne može i nadalje ponišavati presude uz obrazloženje da u proračunu nema novca za isplate naknada.

– Dug treba platiti – zaključuje uz pripomenu da ta priča ide samo na štetu poslodvaca, jer se gomilaju troškovi, a i rastu kamate.