Večernji list o prosvjedu vatrogasaca na prvi dan protupožarne sezone

magdic_vl300511

S pedesetak vatrogasnih vozila, vatrogasci kreću u prosvjed 1. lipnja, na prvi dan protupožarne sezone. Od 10 sati okupljat će se kod zagrebačkog Velesajma, odakle će krenuti prema sjedištu Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) gdje će se okupiti u 11 sati.

vl_logo180909– Prosvjedi će se nastaviti cijelog ljeta, sve dok se ne ispune uvjeti koje ste nam obećali preko ministra Karamarka još prije tri mjeseca – poručuju vatrogasci premijerki Jadranki Kosor u pismu koje potpisuje Mladen Magdić, predsjednik Odbora za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Magdić navodi i kako je hrvatsko vatrogastvo uoči 4. godišnjice kornatske tragedije potonulo dublje nego prije nje. Blokirani su im računi, javne vatrogasne postrojbe grcaju u problemima koje su, tvrde, stvorili dužnosnici DUZS-a, a unatoč problemima na koje su vatrogasci upozorili, premijerka i Vlada šute i, kako kažu, dopuštaju kršenje zakona, kolektivnog ugovora i poslovnika Vlade.

– Upitno je i gašenje otoka Kornata s obzirom na to da je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izjavio na sudu da je uzrok tragediji to što nismo imali vezu na otoku, a do danas taj isti zapovjednik ništa nije učinio da se to riješi – navodi Magdić.

Za vatrogastvo su problemi počeli preusmjeravanjem i najavom ukidanja broja 93 unatoč naputku ministra Karamarka da preusmjeravanje pričeka novi zakon o vatrogastvu, te smanjenjem plaća vatrogascima mimo sporazuma i KU. Vatrogasci upozoravaju i na rizičnost novog zakona o zaštiti i spašavanju, koji je DUZS pustio u proceduru bez mišljenja sindikata (iako ga na to obvezuje poslovnik Vlade). Novim se zakonom minorizira vatrogastvo i nameće lokalnim jedinicama samouprave da formiraju postrojbe civilne zaštite i same ih opreme, u protivnom će kazneno odgovarati.

– Za ovakve protuzakonite radnje slijedi smjena vodećih ljudi DUSZ-a, međutim očito u državi ima važnijih problema od vatrogasaca i sigurnosti građana – ustvrdio je Magdić.