VEČERNJI LIST o rastrošnosti MORH-a

nabava_vl210309

Sedam luksuznih terenaca koje je 22. prosinca za 6,5 milijuna kuna kupio MORH za sindikat javnog sektora novi su dokaz da su Vladine priče o velikoj krizi i još većoj štednji bacanje prašine u oči.

Ministrove autopraonice
vl_logo– Ne postoji nijedan jedini razlog zbog kojega bismo vjerovali pričama ministra financija Ivana Šukera. Na pregovorima mu stalno zvone telefoni, ulazi, izlazi i uopće ne sluša što mu govorimo – kazao je Vilim Ribić uoči nastavka pregovora o plaćama na kojima se Vlada spremala slomiti sindikate da pristanu na smanjenje plaća, no oni su vlast zaskočili novim dokazima o rasipanju sredstava državnih obveznika.

Bandićevi WC-i ispali su jeftini prema “pripremnim temeljima i radovima za buduću autopraonicu Ministarstva unutarnjih poslova”, koji su plaćeni 598 tisuća kuna! Ministarstvo obrane nije kupilo jedan, nego sedam terenskih vozila za protokol i prijevoz štićenih osoba, svaki po milijun kuna, 600.000 kuna dobio je posrednik da proda otpisana vozila MUP-a…

vukelic_vl210309Sve su to argumenti sindikalaca kako nisu problem plaće zaposlenih u javnom sektoru, na kojima se može uštedjeti samo 0,7 posto proračuna, nego Vlada koja rasipa novac. Ministar financija trebao bi do kraja ovog mjeseca smanjiti proračun za 10,4 milijarde kuna, a jedna su od stavki na kojima bi se najviše štedjelo i plaće 240.000 zaposlenih.

– Mi smo ozbiljni ljudi i želimo pregovarati, no nemamo s kim – rekao je Siniša Kuhar, tajnik službeničkog sindikata, koji je i začinio jučerašnje pregovore podacima o plaćenim terencima i autopraonicama.

Uza sve to, sindikati bi pristali na smanjenje plaća uz uvjet da se definira kad će im se umanjena sredstva vratiti.

Vlada se nada da će sindikati popustiti jer bi tako izbjegla obvezu isplate povećanih plaća još tri mjeseca. Otkazivanje kolektivnog ugovora donosi upravo takvu obvezu.

MORH: To je kap u moru
– Nijednom nismo branili Sanaderu da izađe pred građane sa svojom poslanicom i objasni šta se događa – dodaje Kuhar. Vlada ima podršku poslodavaca i Ekonomskog vijeća za smanjenje plaća, a neki misle da će se morati smanjivati i mirovine.

U MORH-u, pak, kažu kako su terence planirali i nabavili lani, dok još nisu bile proglašene mjere štednje. Dodaju i kako je ukupna cijena nabave tih vozila “kap u moru” u odnosu na milijarde koje se trebaju uštedjeti te da je kupnja obavljena sukladno zakonu.

“Tri vozila za Ured predsjednika, četiri za Oružane snage”
U MORH-u ističu kako su tri mercedesa nabavljena za potrebe Ureda predsjednika RH, a ostala četiri za potrebe Oružanih snaga. Istodobno je, dodaje se u odgovoru iz MORH-a, u Uredu predsjednika otpisano pet starih vozila istovrsne namjene, a u MORH-u 14.
Ured predsjednika otpisao je tri vozila BMW 750i, jedan mercedes AMG G36 i jedan puch 300G, dok je MORH otpisao 4 mitsubishija pajero, 5 jeep cherokeja, 3 nissana terana te 2 opel frontere.

Iz toga je vidljivo, kažu u MORH-u, da nije riječ o povećanju voznog parka te dodaju kako su stara vozila stvarala visoke troškove održavanja. Vodilo se računa, dodaju, i o logističkim troškovima u smislu smanjenja vrsta i tipova vozila u voznom parku. (V. Mo.)