Večernji list: Tisućama hrvatskih radnika prijeti otkaz

Večernji list: Tisućama hrvatskih radnika prijeti otkaz

Reforme: Sindikalni čelnici komentiraju pet zahtjeva Svjetske banke upućenih Vladi Ive Sanadera

vl_logoPlan reformi koji bi Vlada trebala provesti u sljedeće tri godine, a kao preduvjet pristupanja tzv. PAL-programu, očito neće proći bez žestokih sindikalnih reakcija. One će, prije svega, biti motivirane provođenjem politički osjetljivih mjera koje Sanaderova administracija treba poduzeti već do kraja studenoga ove godine.

Svjetska banka, naime, za Vladu ima pet glavnih zahtjeva: manju pomoć Hrvatskim željeznicama, smanjenje državnih subvencija gubitašima, ubrzavanje privatizacije, depolitizaciju državnih službi te reformu pravosuđa.

PAL kao SAL

VL_031004_radniciSindikalci podsjećaju da su kad je Vlada prije nekoliko godina potpisala SAL-program, vrlo sličan ponuđenom PAL-programu njihovi predstavnici razgovarali s predstavnicima Svjetske banke u Zagrebu, i ovi su uklonili mogućnost da se takvo što ponovi.

Rekli su da će se ići na restrukturiranje javnog sektora kako bi bio učinkovitiji i da će se Vlada dogovarati sa socijalnim partnerom. No, ova ponuda po istom je modelu hladnog prisupa ekonomista vizijama troškova podsjeća Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske. NSH se slaže, dodaje, s preispitivanjem politike državnih subvencija, ali ne i njihovim ukidanjem.

[symple_column size=”two-third” position=”first” fade_in=”false”]

Treba vidjeti zašto više nije učinjeno u brodogradnji u koju se toliko ulagalo. Radnici, koji se lome od posla, stradaju tako da bez njega ostaju zbog lošeg menadžmenta. Završe na burzi kao teško iskoristiva radna snaga, dakle, na državnoj skrbi, zbog čega bi država morala razmisliti.

Nadalje, da državne službe treba depolitizirati, nije nam trebala reći Svjetska banka, ali pitanje je što će se iz toga izroditi kaže Sever. Što je cilj države s HŽ-om. Da strani vlakovi za niske naknade voze našim prugama, ili da imamo konkurentan sustav željeznica? Dođe li do smanjenja investicija, i u HŽ-u će biti viška ljudi.

Odluka na Hrvatskoj

U najgoroj varijanti, prihvaćanje svih uvjeta Svjetske banke značilo bi otpuštanje tisuća radnika, ali nadam se da do toga neće doći jer je još je na Hrvatskoj da odluči. Stoga se hitno trebaju sastati Vlada i socijalni partneri, kaže Sever, koji je za danas sazvao konferenciju za novinare.

Ispunjenjem zahtjeva o smanjenju pomoći gubitašima na udaru bi se našli poljoprivredni kombinati. No, zahtjev Svjetske banke u Belju ne doživljavaju kao mogućnost radikalne promjene odnosa države prema kombinatu. Početkom 2004. godine Belje je, primjerice, “dobilo” 15-ak milijuna kuna od države kako bi isplatilo tri plaće, a otad Belje iz svojih prihoda osigurava novac za plaće i tekuće obveze.

Ni do sada Belje nije dobilo čisti “keš”. Navedeni novac za plaće dobilo je kao kredit na temelju fiducije na nekretninama ističe predsjednik Uprave Ivica Vrkić. Financijska pomoć države Belju očituje se trenutačno tako što država “gleda kroz prste” u vezi s plaćanjem poreza i doprinosa.

U slučaju privatizacije, novom bi vlasniku obveze prema državi bile otpisane. Kako bilo, bude li Vlada ispunjavala zahtjeve Svjetske banke, to sigurno neće proći bez sindikalnih reakcija.

Autor Romana Kovačević, Ljubica Gatarić, Branko Vrbošić

[/symple_column][symple_column size=”one-third” position=”last” fade_in=”false”]
Ihas: Odmah tražimo  pregovore s Vladom

Vlada je pokrenula izmjenu Zakona o državnim službenicima i obavijestila nas da će zakon promijeniti do kraja studenoga. U predloženim izmjenama ne spominje se otpuštanje službenika i namještenika, ali se uvodi indirektan otkaz, tzv. stavljanje službenika na raspolaganje. Ne prihvaćamo takvu izmjenu zakona i već ćemo idući tjedan otvoriti pregovore s Vladom i tražiti da nas se uključi i upozna spregovorima sa Svjetskom bankom kazao je Ivica Ihas, predsjednik Sindikata državnih službenika. Ne prihvaćamo tvrdnje da u državnoj upravi postoji višak zaposlenih. Eventualno ostavljamo mogućnost da se ljudi preraspodjeljuju iz jednog tijela državne uprave u drugo tvrdi Ihas, koji kaže da ga je Vlada obavijestila da će nakon što izmijeni postojeći zakon odmah početi izradu novog službeničkog zakona, kojim bismo se trebali prilagoditi europskim zahtjevima. (Lj. G.)
[/symple_column]