VELIKA GORICA Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima grada

VELIKA GORICA Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima grada

KU_VGorica220109-006

(SDLSN, 23. siječnja 2009.) Jučer je u Velikoj Gorici svečano potpisan prvi kolektivni ugovor za zaposlene u upravnim tijelima Grada Velike Gorice, što znači da se o pravima i plaćama gradskih službenika u šestom gradu po veličini u Republici Hrvatskoj odlučuje u okviru socijalnog dijaloga, a ne više jednostranim aktima poslodavca.

sdlsn_www220Ovaj kolektivni ugovor stoga predstavlja novi uspjeh Sindikata u Zagrebačkoj županiji, što je nakon potpisivanja naglasio i županijski povjerenik Zoran Perović, a potvrdio i predsjednik Sindikata Boris Pleša, dodavši kako kolektivni ugovor predstavlja dvostrani akt koji se prava službenika kvalitetno uređuju sukladno fiskalnim mogućnostima i gospodarskom trenutku.
Naravno, do sklapanja kolektivnog ugovora ne bi došlo, a posebno ne u tako kratkom roku, da on ne odražava i volju gradskih vlasti da službenička prava uređuju sukladno najvišim demokratskim standardima – zaključivanjem kolektivnog ugovora.
KU_VGorica220109-008Dakako, sa sindikalne strane najveći teret u pregovorima podnijela je Sindikalna podružnica službenika i namještenika Grada Velike Gorice, a Mirjana Hrženjak kao poseban uspjeh ističe činjenicu da je vrijednost koeficijenata radnih mjesta po stručnim spremama utvrđena u odnosu na koeficijent pročelnika upravnih tijela.
Ovime je utvrđena tzv. plivajuća osnovica, koja zaposlenicima gradske uprave garantira hvatanje koraka s plaćama rukovodećih službenika, odnosno njihovo povećanje sukladno povećanju plaća najbolje plaćenih službeničkih radnih mjesta u gradu.
Gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula naglasio je kako se radi već o petom kolektivnom ugovoru koji je u posljednje vrijeme potpisan s korisnicima gradskog proračuna te dodao kako kvalitetu života u Velikoj Gorici ne određuje činjenica radi li se o šestom ili sedmom gradu po veličini, već stanje gospodarstva, broj zaposlenih i stupanj sigurnosti i zadovoljstva njenih građana.

KU_VGorica220109-010