VERA BABIĆ: RIGIDAN SUSTAV PLAĆA U HRVATSKOJ TREBA MIJENJATI

VERA BABIĆ: RIGIDAN SUSTAV PLAĆA U HRVATSKOJ TREBA MIJENJATI

hina_logo

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) –  Državna tajnica za rad u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Vera Babić izrazila je uvjerenje da će u sklopu važnih reformi pred kojima se Hrvatska nalazi trebati reformirati i postojeći “rigidan sustav plaća”, te uvesti standard “jednake plaće za jednaki rad”.
Babić je u izjavi za Hinu opovrgnula napise nekih medija da je na nedavnoj tribini o zapošljavanju žena najavila ukidanje instituta “minulog rada”, pojasnivši da je iznosila osobna stajališta u vezi sa smjernicama ili razvojnim pravcima koji se mogu očekivati na području rada i zapošljavanja, kako radi prilagodbe Europskoj uniji (EU), tako i radi ozbiljnog rješavanja problema nezaposlenosti.[symple_box color=”white” fade_in=”false” float=”right” text_align=”left” width=”45%”]TKO JE KRIV ZA “RIGIDNI SUSTAV”?

(SDLSN, 11. travnja) Iako teze koje je danas iznijela državna tajnica Vera Babić realno opisuju stanje kakvo danas imamo u sustavu plaća u javnim i državnim službama, ne bi bilo zgorega podsjetiti zašto je tako.

Naime, stanje u kojem se favoriziraju stariji radnici i istovremeno nedovoljno stimuliraju kreativni i poduzetni mladi zaposlenici posljedica je, barem u državnim službama, nedonošenja uredbe o nagrađivanju za natprosječne rezultate rada, bez koje je sustav ocjenjivanja službenika bespredmetan.

Činjenica je i to da socijalni partneri u državnim i javnim službama ne pregovaraju o osnovama i mjerilima za isplatu plaće, pa su sindikati često primorani plaću i materijalni položaj zaposlenih podizati kroz sustav naknada i dodataka. Tako nemogućnost pregovaranja o visini plaće dovodi do ugovaranja dodataka na nepostojeće uvjete rada, kao što je to slučaj u sustavu zdravstva i socijalneskrbi gdje je najmanji dodatak na uvjete rada 5% i 3% i njime su obuhvaćeni svi zaposleni koji u stvari nemaju otežane uvjete rada.

Stoga krivicu za “rigidni sustav” plaća ne snose samo sindikati koji “izmišljaju” različite dodatke, već i Vlada koja s njima ne pregovara o najvažnijem pitanju iz radnog odnosa – plaći.

Također, Vlada je prihvaćanjem PAL aranžmana preuzela obvezu centralizacije kolektivnog pregovaranja, ali je istovremeno njen ministar potpisao strukovni kolektivni ugovor za liječnike.

Bilo bi fer da je gđa Babić koju rekla i o vladinoj odgovornosti za takvo stanje.
[/symple_box]Vera Babić ističe da naš sustav plaća općenito, a napose u državnoj i javnoj upravi, slijedi davno naslijeđenu strukturu uravnilovke, s uvriježenim parametrima: osnovica pomnožena s plaćom plus naknade.
Tako nefleksibilna struktura ukazuje da su plaće najmanje vezane uz rezultate rada i nema inovativnih rješenja za nagrađivanje poput bonusa ili timske plaće.
Kod takvog stanja stvari, upozorava Babić, postoji i problem neprepoznavanja diskriminacije, odnosno nepoštivanje standarda jednakih plaća za jednaki rad.
To se osobito manifestira kod različitih dodataka na tzv. senioritet zbog kojih će, bez da je riječ o boljem rezultatu rada, osobe na potpuno istim poslovima i s potpuno istim radnim učinkom imati različite plaće.
To pogađa mlade ljude, ali i žene koje zbog obiteljskih obveza (korištenje porodnog dopusta) imaju manje staža.
Događa se tako da mladi zaposlenik za isti posao dobiva i 30 posto manju plaću od starijeg kolege jer mu postojeći sustav plaća ne omogućuje nagrađivanje.
Nije riječ o tome da autonomnom regulativom kao što su kolektivni ugovori ne bude uređeno i pitanje tzv. vjernosti poslodavcu, ali je problem što se to ugrađuje u strukturu plaće koja mora odgovarati standardu o jednakoj plaći za jednaki rad“, napominje Babić.
Što se tiče primjene standarda EU-a, Babić ističe da se Europska komisija ne bi upuštala u pojedinačne institute, napose one uređene kolektivnim ugovorima. No, obveza je Hrvatske da profesionalizira državnu i javnu uprave, a to uključuje i razmišljanja o novom sustavu plaća koji će biti fleksibilan i motivirajući, koji će poticati kvalitetu i visoku razinu profesionalnih znanja i vještina.
Kod sadašnjeg stanja stvari, napose tako rigidnog sustava plaća, iluzorno je očekivati uspjeh u reformi državne i javne uprave, smatra Vera Babić.
Stoga sam uvjerena da će ubuduće sustav plaća biti fleksibilniji i usmjeren na rezultate rada kao temeljni kriterij, ističe državna tajnica. (Hina) xntod ymd