Vi birate s kim plivate

Poštovani sindikalni povjerenici, članovi,

prosinac je vrijeme za prisjećanje naših aktivnosti u protekloj godini te prilika za zahvalu vama na sindikalnom radu i promicanju radničke solidarnosti.

Završava godina u kojoj smo se nakon predugog COVID razdoblja straha,  neizvjesnosti, sputavanja, ograničenja i zabrana ponovno vratili normali. Obišli smo gotovo sve županije, posjetili niz sindikalnih podružnica, bili s članovima u lijepim i u teškim trenucima, pomagali u osnivanju novih sindikalnih podružnica i u kolektivnome pregovaranju, organizirali edukacije u sklopu našeg prvog projekta… Jer tako treba biti. Jer nema sindikata bez članova i nema članova bez sindikata. Važna je kontinuirana prisutnost među ljudima, aktivan rad i dvosmjerna komunikacija na svim razinama. Jer svaki je član važan. Jer svaka je sindikalna podružnica važna.

U godini u kojoj smo obilježili 32 godine rada i djelovanja SDLSN RH organizirali smo prikupljanje peticije, te dvodnevni prosvjed zaposlenih u pravosuđu radi vraćanja njihova dostojanstva i ispravljanja nepravde iz 2019. kada je plaća povećana tek dijelu zaposlenih. Digli smo na noge cijeli pravosudni sustav. Paralelno s aktivnostima za povećanjem koeficijenata 2.500 službenika i namještenika u pravosuđu, započetih još u kolovozu 2000. godine, tražili smo i povećanje svih koeficijenata državnih službenika i namještenika koji su ispod jedan.

Zahvaljujući kontinuiranom i upornom angažmanu u konačnici smo osigurali pet postotno povećanje koeficijenata službenicima i namještenicima na najnižim jedinstvenim radnim mjestima u državnoj službi. Uspjeh se ne može poreći, jer se o koeficijentima ne pregovara. Vlada RH, kao poslodavac, ne mora mijenjati Uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u državnoj službi ako neće. Ali ju je promijenila. Zahvaljujući SDLSN RH! U vremenima galopirajućih poskupljenja povećanje nije dostatno, ali da nije bilo SDLSN RH, ne bi bilo ni tog pet postotnog povećanja. SDLSN RH se time, još jedanput, dokazao kao relevantan i snažan sugovornik Vladi RH kada su u pitanju prava državnih službenika i namještenika.

Godina 2022. bit će zapamćena i po pokrenutom postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu SDLSN RH s Gradom Novom Gradiškom – Javnom vatrogasnom postrojbom Nova Gradiška radi neisplate plaće u zakonskom roku, a koji je mogao dovesti do štrajka. Do štrajka nije došlo, jer je plaća isplaćena tijekom postupka mirenja, čime je prestao razlog zbog kojeg je SDLSN RH pokrenuo postupak.

Ono što se u ovome slučaju dokazalo je da je sindikat jedina udruga koja može legalno organizirati štrajk. Štrajk je krajnje sredstvo pritiska sindikata na poslodavca. I SDLSN RH se nije libio iskoristiti tu zakonsku mogućnost u zaštiti svojih članova. U tome je imao maksimalnu suradnju s druge strane, članova u sindikalnoj podružnici JVP Nova Gradiška. Podružnica u kojoj su svi zaposleni članovi SDLSN RH u svim su aktivnostima bili složni i jedinstveni. U niti jednom trenutku nije bilo upitno zajedništvo.

I to je ključ našeg uspjeha! Tamo gdje nema zajedništva, nema ni snage sindikata. Potrebna je jedinstvena kritična masa. To trebamo imati na umu i na tome trebamo raditi. Ali sve u zakonskim okvirima. Jer nitko nema mandat za ugrožavanje radnih mjesta i egzistencije svojih kolegica i kolega.

Sindikalno zajedništvo i solidarnost bitno je i za drugu stranu ove priče. Da SDLSN RH nije snažan i financijski stabilan ne bi bio ni u mogućnosti financijski pomoći članovima JVP Nova Gradiška. Baš kao što je to učinio svima čiji su domovi stradali u potresima na zagrebačkom i sisačko-moslavačkom području.

Zajedništvo i solidarnost svih zaposlenih u državnoj upravi, jedinicama lokalne i područne samouprave, javnim službama, javnim vatrogasnim postojbama i drugim ustanovama pod okriljem SDLSN RH uistinu nema alternativu.

SDLSN RH aktivno radi na zaštiti i poboljšanju prava svih sadašnjih i budućih članova. SDLSN RH je postavljen na zdrave noge, ima resurse, znanje, volje. Važan smo segment sindikalne scene u Hrvatskoj kada su u pitanju zaposleni u kompletnoj javnoj upravi. Potvrđuje to i naša prisutnost u radnim skupinama za izradu zakonskih prijedloga, savjetodavnim tijelima na nacionalnoj razini te gotovo svakodnevna komunikacija s nadležnim ministrima Vlade RH te medijima.

U protekle dvije i pol godine sklopili smo više od 150 kolektivnih ugovora, njihovih izmjena, aneksa, dodataka… kojima smo povećali ili zadržali prava zaposlenih. Podsjećamo kako samo sindikat može kolektivno pregovarati i kroz kolektivni ugovor ugovoriti veće plaće i materijalna prava za zaposlene. I to je primarna zadaća sindikata. Kolektivni ugovor je proizvod sindikata.

SDLSN RH zadovoljava zakonske kriterije za kolektivne pregovore i ugovaranje povoljnijih prava za članove na lokalnoj razini, javnim vatrogasnim postrojbama i dijelu javnih službi. Trenutno smo nedovoljno brojčano jaki za kolektivno pregovaranje za državnu službu, no to nas nije i neće spriječiti u daljnjem, još predanijem radu, sve radi osiguranja dostojanstvenog života zaposlenih. Trenutni status nereprezentativnog sindikata za kolektivno pregovaranje za državnu službu možemo promijeniti jedino zajedničkim radom.

Za kraj ove godišnje poruke, napominjemo kako smo otvoreni za suradnju s drugim sindikatima te kako ćemo se i dalje zalagati za slobodu sindikalnog organiziranja i djelovanja. Zakonske odredbe ne smiju utjecati na radnike pri izboru sindikata u koji će se učlaniti i hoće li ga uopće osnovati. Okrupnjavanje sindikata ne smije se vršiti prisilno.

Svjesni smo izazova koji su pred nama, ali vjerujemo u snagu zajedništva i ostvarenje zacrtanih ciljeva na dobrobit svih zaposlenih u javnoj upravi, posebice naših članova. A na vama je izbor. Vi birate s kim plivate.

Vaš SDLSN RH