Videonadzor u Hrvatskom saboru: Luka Bebić prekoračio ovlasti poslodavca

bebic_videonadzor_javno

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike tvrdi da je Predsjednik Hrvatskog sabora, Luka Bebić, prekršio ovlasti poslodavca. Iz Sindikata objašnjavaju kako je najavljena kontrola prekovremenog rada putem videonadzora u Saboru nezakonita, te kako predstavlja zloupotrebu sigurnosnih kamera.

bebic_video_javno170909Sindikat je uvjeren kako se činjenicu je li prekovremeni rad zaista odrađen može pratiti putem elektroničke evidencije ulazaka i izlazaka s posla, ali i provjerom pismenih ili usmenih naloga za prekovremeni rad od strane nadređenih službenika.

Također, objašnjavaju da se tako čini u svim državnim tijelima, pa ne postoji razlog zbog kojeg bi iznimka bio Hrvatski sabor.

Bebić je Sindikat uzrujao svojom izjavom u kojoj tvrdi kako nema namjeru platiti prekovremeni rad onih zaposlenika koji nije potvrđen snimkom s kamere, te je, tvrde iz Sindikata, na taj način zaposlenike svrstao u građane drugog reda ‘prikačivši im etiketu prevaranata’.

Iz Sindikata podsjećaju na slučaj Coca-Cole

Loša organizacija rada i nesposobnost praćenja radnog učinka ne mogu biti alibi za uvođenje Orwellovskih metoda. Ako se već događa da se plaćaju neodređeni prekovremni sati, onda je, predlažu iz Sindikata, potrebno smijeniti nadređene koji to dopuštaju i zapitati se čemu onda trošenje novaca na skupi elektronički uređaj koji bilježi dolazak i odlazak osoba s posla.

Sindikat podsjeća i na slučaj pravomoćne sudske odluke kojom je Županijski sud u Zagrebu potvrdio presudu prvostupanjskog suda u slučaju snimanja radnika u punionici Coca-Cole i naložio uklanjanje kamera koje su snimale zaposlenike.

Zbog ove diskriminacije Sindikat će zatražiti i očitovanje Državnog odvjetništva, a od predsjednika Sabora Luke Bebića traži zaštitu dostojanstva državnih službenika dostojnu visokog doma kojem je na čelu.

Videonadzor u Hrvatskom saboru: Luka Bebić prekoračio ovlasti poslodavca

bebic_videonadzor_JL170909

Sindikat smatra da se videonadzor može koristiti samo u sigurnosne svrhe, a ne i za snimanje zaposlenika i traži od Državnog odvjetništva poduzimanje mjera zbog neovlaštenog praćenja i nadzora saborskih službenika

(SDLSN, 17. rujna 2009.) Najavljena kontrola prekovremenog rada putem videonadzora u Hrvatskom saboru nezakonita je i predstavlja zlouporabu sigurnosnih kamera, smatra Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske.
sdlsn_www220Činjenicu je li prekovremeni rad stvarno odrađen ili nije moguće je vjerodostojno utvrditi praćenjem elektroničke evidencije ulazaka i izlazaka s posla, kao i provjerom pismenih ili usmenih naloga za prekovremeni rad od strane nadređenih službenika.
Tako se to čini u svim ostalim državnim tijelima pa može i u Hrvatskom saboru.
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić svojom je izjavom kako se neće platiti prekovremeni rad koji nije potvrđen videonadzorom saborske službenike svrstao u zaposlenike i građane drugog reda „prikačivši“ im etiketu prevaranata.
Loša organizacija rada i nesposobnost praćenja radnog učinka zaposlenika ne mogu biti alibi za uvođenje Orwellovskih metoda na radnom mjestu.

bebic_videonadzor_colaUkoliko se u Hrvatskom saboru plaćaju neodrađeni prekovremeni sati, onda treba smijeniti nadređene koji su to dopustili i zapitati se je li skupi elektronički uređaj koji bilježi dolazak i odlazak s posla bio opravdana investicija.
Sindikat podsjeća i na slučaj pravomoćne sudske odluke kojom je Županijski sud u Zagrebu potvrdio presudu prvostupanjskog suda u slučaju snimanja radnika u punionici Coca-Cole i naložio uklanjanje kamera koje su snimale zaposlenike.
Zbog ove diskriminacije saborskih službenika Sindikat će zatražiti i očitovanje Državnog odvjetništva o tome ima li snimanje zaposlenika obilježja neovlaštenog praćenja i nadzora te tko ga i u kojim slučajevima i okolnostima može provoditi, a od predsjednika Sabora Luke Bebića traži zaštitu dostojanstva državnih službenika dostojnu visokog doma kojem je na čelu.

Pročitajte još…