Vjesnik o preustroju Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a

Vjesnik o preustroju Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a

Pleter_Vjesnik171205_naslov

Hrvatska vlada donijela je na posljednjoj sjednici Odluku o izmjeni unutarnjeg ustrojstva MORH-a i osnivanju novog trgovačkog društva Pleter – usluge d.o.o., čime počinje izdvajanje Službe za gospodarenje nekretninama iz sustava Ministarstva obrane.
Vjesnik_logo_noviObrambeni ministar Berislav Rončević o tome je u srijedu i četvrtak počeo razgovore s predstavnicima obaju sindikata. Najprije s čelništvom Sindikata državnih službenika i namještenika (SDLSN), a zatim i s vodstvom Sindikata vojnih službenika i namještenika (SVSN).
Načelnica Službe za odnose s javnošću MORH-a Marijana Klanac rekla je Vjesniku da zasad može jedino potvrditi da su razgovori o izdvajanju Službe za gospodarenje nekretninama i osnivanju tvrtke “Pleter” – počeli.

Pleter_Vjesnik171205_fotka

S druge strane, tajnik SDLSN-a Siniša Kuhar objašnjava da osnivanje “Pletera” označava kraj Službe za gospodarenje nekretninama, kao ustrojstvene jedinice MORH-a. Prema njegovim riječima, ministar Rončević je obećao da će nova tvrtka preuzeti svih 849 zaposlenika bivše službe MORH-a, uključujući i dodatnih osamdesetak službenika i namještenika iz Oružanih snaga, iz šest kuhinja po vojarnama. “Pleter – usluge” će napustiti djelatnosti poljoprivrede i stočarstva, a šume će se odmah predati na upravljanje “Hrvatskim šumama”. Nakon toga, nova će se tvrtka fokusirati samo na poslove pružanja usluga MORH-u i drugim zainteresiranima na tržištu.
Sindikalci tvrde da su od ministra Rončevića dobili objašnjenje da će se službenicima i namještenicima koji su dosad radili u Službi za gospodarenje ponuditi sporazumni prekid državne službe i novi ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Prekobrojni, i oni koji ne žele potpisati sporazumni prekid službe, bit će stavljeni na raspolaganje Vladi, u skladu s važećim propisima. Omogućit će im se i izlazak iz sustava uz 50 posto uvećanu otpremninu, ako za njih nema mjesta u novoj sistematizaciji.

Sindikalcima je u MORH-u rečeno da bi nova tvrtka, “Pleter – usluge”, trebala sklopiti sporazum o poslovnoj suradnji na neodređeno vrijeme, čime bi se zajamčila zaposlenička prava na rok od pet godina. Unatoč tomu, oba sindikata nisu zadovoljna jer imovina “Pletera” uključuje tek 20.000 kuna temeljnog kapitala, pismohranu, sredstva za rad i drugu opremu.

Pleter_Vjesnik171205_Roncev

Čelnik Sindikata vojnih službenika i namještenika Radomir Delić smatra, naime, da bi u vlasništvo “Pletera” trebalo prebaciti i nekretnine kojima MORH trenutačno upravlja.
“Predloženi model nije dobar. Ne može se od jedne neprofitne ustanove na brzinu stvoriti profitna”, smatra Delić te dodaje kako su sindikati predlagali osnivanje agencije. Predsjednik SVSN-a očekuje da MORH uključi sindikate u proces izdvajanja, kao što je to učinjeno na primjeru vojnih hotela i odmarališta.
Prema Vladinoj odluci, tvrtka “Pleter – usluge” bavit će se kupovinom i prodajom robe, trgovačkim posredovanjem, pripremanjem hrane i pružanjem usluga prehrane, upravljanjem i održavanjem zgrada te čišćenjem svih vrsta građevina.
Najavljujući prije dva tjedna nov unutarnji ustroj MORH-a, ministar Rončević objasnio je da će Služba za gospodarenje nekretninama biti potpuno izdvojena iz sustava Ministarstva do 1. siječnja 2006. To nipošto ne znači da u MORH-u više ne trebaju njihove usluge, upozorio je ministar. Naprotiv, u Ministarstvu vjeruju da na tržišnim osnovama mogu dobiti još kvalitetniju, povoljniju i bolju uslugu!
Mile Franičević