VJESNIK: Suradnja u stvaranju učinkovite javne uprave

sporazum_vj091009

Potpisan sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave. Sindikalni će predstavnici biti uključeni u radne skupine za pripremu zakonskih prijedloga i pratećih propisa kojima se regulira status državnih i lokalnih službenika i namještenika

ZAGREB – U provedbi reforme državne uprave Vlada će surađivati sa Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, s kojim je u srijedu potpisala sporazum o socijalnom partnerstvu u reformi državne uprave. Njime se predviđa da će sindikalni predstavnici biti uključeni u radne skupine za pripremu zakonskih prijedloga i pratećih propisa kojima se regulira status državnih i lokalnih službenika i namještenika. Sindikati će sudjelovati i u donošenju odluke o broju zaposlenika u državnoj upravi i surađivati s Vladom u izradi mjera za poboljšanje kvalitete rada i učinkovitosti državnih službenika.
Vjesnik_logoPremijerka Jadranka Kosor podsjetila je da Hrvatskoj predstoji reforma državne uprave, čiji je cilj stvaranje učinkovite javne uprave po mjeri građana, u kojoj će zaposlenici biti dobro plaćeni, školovani i stimulirani za rad.
“Na tom poslu ćemo biti zajedno, o tome nakon ovog potpisa dvojbe nema. Od danas jamčimo da ćemo na tom putu biti zajedno kao pravi, istinski socijalni partneri i da će svatko nositi svoj dio tereta i odgovornosti. Rješenja ćemo tražiti zajedničkim snagama i u dogovoru da se ne bi događalo da Vlada donese odluke, a da se sindikati o tome informiraju iz medija. Idemo obrnutim putem”, kazala je premijerka Kosor. “Vodit ćemo računa o tome da je jedna od najvećih ustavnih vrednota to da je Hrvatska država socijalne pravde i u tom pravcu će se kretati naš posao”, rekla je premijerka, poručivši da je Vlada apsolutno opredijeljena za socijalno partnerstvo kao jedinu alternativu za rješavanje ključnih pitanja u Hrvatskoj.

Sporazum071009-014

Podsjetila je da su mnogi državni službenici bili uključeni u posao vezan uz pregovore s EU-om, dok je predsjednik Sindikata Boris Pleša upozorio da stvari ne treba generalizirati i rad u državnoj upravi promatrati samo kao rad u uredima, jer on uključuje i graničare i policajce koji često riskiraju svoj život.
Prema njegovim riječima, broj zaposlenih u državnoj upravi varira ovisno o reformama pojedinih sektora, poput onih vezanih uz ulazak Hrvatske u NATO, kada je iz sustava Ministarstva obrane izišlo 12.000 zaposlenih. Iz odredbi potpisanog sporazuma Pleše je posebno izdvojio onu o osnivanju zajedničke radne skupine koja će sudjelovati u izradi zakonske regulative i pratiti provedbu reforme.
“Time se sindikatima omogućava da sudjeluju u odlučivanju o svim značajnim pitanjima vezanima uz status, prava i obveze državnih službenika i namještenika, odnosno osigurava da proces reforme završi u njihovu korist”, kazao je Pleša. Premijerka je podsjetila da je Vlada svim sindikalnim središnjicama i Hrvatskoj udruzi poslodavaca uputila prijedlog novog sporazuma o socijalnom partnerstvu u izmijenjenim okolnostima, odnosno u uvjetima krize i gospodarskih poteškoća.
“Partnerima smo predložili samo obveze i ciljeve Vlade, a njima smo prepustili da sami kažu što bi mogli unijeti u to partnerstvo kao popudbinu, vodeći računa da svaka strana ima teret obveza i odgovornosti, a ne da za nešto bude odgovoran samo sindikat, a Vlada ne ili da za sve uvijek Vlada bude odgovorna i kriva”, zaključila je Jadranka Kosor.

Ministar Mlakar: U državnoj upravi između 20.000 i 23.000 zaposlenih

Ministar uprave Davorin Mlakar dodao je da u Hrvatskoj ima 52.000 državnih službenika, u što spada i policija, tako da je u klasičnom sustavu državne uprave između 20.000 i 23.000 zaposlenih. Premijerka je istaknula da bi bilo neozbiljno sada govoriti je li taj broj prevelik i hoće li biti otpuštanja.
Marijan Lipovac