Vlada bi nakon izbora rezala božićnice

bozicnice_bussines131211

Autor: Branimir Kovač

Blago rečeno, čudan prijedlog iznio je jučer tehnički ministar uprave Davorin Mlakar na sastanku sa sindikatima državnih službi ponudivši im isplatu samo polovine predviđenog iznosa za ovogodišnju božićnicu od 675 kuna. Mlakar je, naime, tu ideju iznio ne samo u ime tehničke Vlade, koja broji zadnje dane i sate, te o takvim stvarima ne bi trebala odlučivati, nego i samo nekoliko dana prije nego što bi se već dogovorena božićnica trebala početi isplaćivati.

Nude polovinu

Posve je razumljivo da su sindikati jučer odbili takav prijedlog, a Sindikat policije Hrvatske tehničkoj je premijerki Jadranki Kosor uputio i pismo u kojem zahtijeva poštovanje kolektivnog ugovora te isplatu punog iznosa božićnice od 1250 kuna.

businessHR_logo2“Smatramo neozbiljnim i neodgovornim da se takav Vladin prijedlog postavlja 12. prosinca, tj. gotovo prije same obveze isplate božićnice. To je krajnje neozbiljno jer je takav zahtjev trebao biti upućen znatno ranije. Također se postavlja pitanje daje li se ovaj prijedlog sada jer se možda čekalo da prođu izbori”, pitaju se u Sindikatu policije.

Za sada samo usmeni prijedlog tehničkog ministra Mlakara zaista je teško objasniti, osim možda pokušajem da se novoj vladi Kukuriku koalicije ostavi u nasljedstvo svojevrsno kukavičje jaje. No prvi čovjek Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever smatra da čak i ako jest tako, ne razumije što se zapravo željelo postići takvim prijedlogom.

Prekasno za problem

” Ako je ovo pokušaj ostavljanja kukavičjeg jaja, onda baš i nije uspješan. Primjerice, ako ova vlada isplati samo pola božićnice, a nova vlada njezin ostatak, onda bi na taj način Kukuriku koalicija mogla dobiti samo simpatije. Ako pak zaista nema novca za isplatu božićnica, onda bi HDZ-ova vlada puno veću štetu za svoje nasljednike napravila kada bi božićnicu isplatila u punom iznosu te ostavila rupu u proračunu”, kazao je Sever, koji naglašava da je sada prekasno uopće razmišljati o isplati samo pola božićnice jer se o takvoj mogućnosti moralo razgovarati puno prije, a ne sada.

Slično razmišlja i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša, koji navedenu ponudu tehničkog ministra uopće ne smatra regularnom sve dok ne dobiju pisani prijedlog i poziv za razgovore. Do tada, kaže Pleša, to smatraju samo neformalnim razgovorom.

“Kao sindikat očekujemo da će božićnica biti isplaćena u punom iznosu, kako je utvrđeno kolektivnim ugovorom, a bude li suprotnih prijedloga, onda tek moraju početi razgovori o tomu, što onda podrazumijeva i formiranje pregovaračkog odbora i jedne i druge strane”, kaže Pleše, koji zbog činjenice da je aktualna Vlada na samom odlasku ipak ne vjeruje da će se smanjiti već ugovoreni iznos božićnice.