Vlada će novčano nagraditi pilote kanadera i vatrogasce

PRVA SJEDNICA NAKON ODMORA
Vlada će novčano nagraditi pilote kanadera i vatrogasce

(Tportal.hr, 24. kolovoza 2017.) Na početku prve sjednice Vlade nakon ljetne pauze premijer Andrej Plenković rekao je kako je ovog ljeta bilo i slučajeva podmetanja požara te kako očekuje da se krivce najstrože sankcionira. Pilote kanadera i vatrogasce Vlada će novčano nagraditi za njihov velik trud tijekom ljetne požarne sezone
“Razlozi brojnih požara ovog ljeta su velika suša, manjak opreza nekih ljudi, ali bilo je i slučajeva podmetanja požara. Očekujem da se počinitelji pronađu i najoštrije sankcioniraju”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Zahvalio se vatrogascima, vojnicima, pripadnicima Civilne zaštite, pilotima… na njihovu velikom doprinosu u gašenju požara, te je najavio da će vatrogasci i piloti biti i novčano nagrađeni.

VATROGASNI ZAPOVJEDNIK APELIRA
Tucaković: I vatrogasci trebaju dobiti nagradu od Vlade

Glavni vatrogasni zapovjednik, Slavko Tucaković kazao je da Vlada osim protupožarnih snaga treba nagraditi i vatrogasce. “Naravno da sam i ja zadovoljan i sretan što će protupožarne snage dobiti nagradu od Vlade Republike Hrvatske, ali ovdje apeliram i na vatrogasce, oni su skupa s protupožarnom eskadrilom gasili požare, i njih treba nagraditi”, naglasio je

(Tportal.hr, 24. kolovoza 2017.) “Ovo je jedna od najtežih sezona. Vatrogasci su dali veliki doprinos i obranjene su sve kuće. U takvim velikim elementarnim nepogodama zaista je bila najbolja taktika obraniti kuće, sačuvati živote i obraniti imovinu koliko je to moguće u ovakvim uvjetima. To je najbitnija stvar”, rekao je Tucaković za N1, dodavši da je zadovoljan što može reći da su i neke snage otpuštene sa zadarskog područja.

Upitan o troškovima za gašenje ove sezone, Tucaković je istaknuo da će oni zasigurno nadmašiti sve troškove proteklih sezona, posebno uzme li se u obzir i angažman protupožarnih snaga s kontinenta. “Morat ćemo na kraju napraviti analizu, kad se sve završi, kad se vrate vatrogasci s terena i onda će se napraviti zahtjevi i zbrojit će se sve štete i financije koje dolaze na kraju sezone. Ja predviđam da će troškovi prerasti 7-8 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Tucaković.

I za opremu će trebati više sredstava, istaknuo je. “O štetama na opremi teško je govoriti, jer su snage na terenu, ali sigurno će trebati još više sredstava, a u razgovorima s premijerom i ministrom trebat će još sredstava da se saniraju štete”, rekao je Tucaković.

Što se tiče najavljenih novčanih nagrada od pet tisuća kuna za protupožarne zrakoplovne snage, Tucaković ih pozdravlja, ali smatra da Vlada ne smije zaboraviti vatrogasce. “Naravno da sam i ja zadovoljan i sretan što će protupožarne snage dobiti nagradu od Vlade Republike Hrvatske, ali ovdje apeliram i na vatrogasce, oni su skupa s protupožarnom eskadrilom gasili požare, i njih treba nagraditi. Mnogi su otišli s posla, a kod profesionalnih postrojbi postoje kolektivni ugovori, tako da će se taj problem puno lakše riješiti. Vatrogasci također zaslužuju određene nagrade”, rekao je Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je da se već najesen treba pripremiti za sljedeću sezonu požara. Sam sustav i sam program Vlade treba već sad pripremiti. Naravno, da ga prate i financije. Iz analize izvući naučene lekcije, moramo se zimi pripremati za ljeto, za požare, a ljeti za poplave. To nije samo zatvoreni proces. Vrlo je bitan rad jedinica lokalnih samouprava i preventivno djelovanje svih drugih subjekata ministarstva i da se stvore uvjeti i da nam se ne dogodi da nam je usred požara prazan neki hidrant. To su sve zakonske mjere koje se trebaju provesti u samoj pripremi sezone”, rekao je Tucaković.