Vlada će raspustiti požešku Skupštinu?

Vlada će raspustiti požešku Skupštinu?

BLOKIRANA ŽUPANIJA U Vladi misle da je župan Ronko zloupotrijebio položaj

VL230806_PSZ

Autor LJILJA MARIĆ

Nakon što je u veljači ove godine Vlada raspustila Skupštinu Požeško-slavonske županije, imenovala povjerenika te raspisla nove, izvanredne izbore, uskoro bi se mogao ponoviti isti scenarij za ovu županiju.
Razlog tome je blokada županijskog računa koja traje od kraja travnja ove godine, a zbog čega županijski djelatnici već peti mjesec rade bez plaća.

Pat-pozicija
Vladi koja očito ne želi namiriti štetu za koju sadašnji župan Ronko tvrdi da je veća od 280 milijuna kuna jedini je izlaz iz pat-pozicije raspuštanje Županijske skupštine. Hoće li se to i dogoditi, kako se već neslužbeno govori, uskoro bi se i službeno moglo znati.  
vl_logRadi se još jedna cjelovita analiza, ali u svakom slučaju već sad je evidentno iz svih pokazatelja pa i iz nalaza državne revizije da ovo županijsko rukovodstvo sa županom Zdravkom Ronkom na čelu ne samo da je iznevjerilo očekivanja birača nego, što je još gore, nije poduzelo ni one najobičnije poteze koji se smatraju elementarnim u zaštiti nužnog poslovanja Županije.
Očito je da je župan zlouporabio i doveo u pitanje županijski proračun zbog politikantstva. To je apsolutno neodgovorno i nedopustivo. U tom kontekstu ćemo sagledati cjelokupnu situaciju  kazao nam je jučer glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Županijski račun sada je za oko 24 mil. kuna blokirala Slavonska banka, i to zbog ŽUC-ova neplaćanja dviju rata kredita za koji su jamstvo dale Županija i Hrvatske ceste.

HC bez blokade
I dok su Hrvatske ceste u dogovoru sa Slavonskom bankom svoju blokadu riješile, Županija, kako je kazao predsjednik Slavonske banke Ivan Mihaljević, za sada im se još nije ni obratila da se ta blokada riješi.

Ronko: Već se zna tko bi bio i povjerenik
ronko_novi_listNe vjerujem da je stav Vlade da se raspusti Županijska skupština, iako se u Požegi zna tko bi trebao biti i povjerenik, barem prema informacijama iz krugova HDZ-a. Ako je to doista i stajalište Vlade, očito je da se traži način na koji sanacijski program provesti bez legitimnih i legalnih predstavnika, a sve u svrhu predizborne kampanje te skrivanja nezakonitih radnji u Županiji. Nije istina da nismo ništa napravili, izradili smo sanacijski program i donijeli mjere za sanaciju, podnijeli kaznene prijave protiv odgovornih i zatražili naknadu štete koju nam je država po zakonu dužna namiriti, kaže Ronko. (Lj. M.)

 

U Požegi se možda kuhaju novi lokalni izbori
101_230806_Pozega(RADIO 101) U Požegi je 33-oje radnika “Kamen Ingrada” Općinskom državnom odvjetništvu podnijelo kaznene prijave protiv bivšeg direktora tvrtke Vlade Zeca i još dvoje članova uprave. Dok se čeka odluka o mogućem pokretanju istrage o cijelom slučaju, radnicima banka prijeti ovrhom imovine. Zamjenik Općinskog državnog odvjetnika u Požegi, Vlado Novak, obavijestio je radnike da je kaznena prijava protiv Zeca sadržajno nepotpuna.
A u toj se županiji, kako se čini, možda sprema ponavljanje lokalnih izbora. Naime, županijski je račun već mjesecima blokiran, a Sanaderova Vlada ne želi namiriti štetu koju je napravila bivša lokalna vlast koja je, podsjetimo, surađivala s Vladom Zecom. K tome, Vladin i HDZ-ov glasnogovornik Ratko Maček proziva aktualnog SDP-ovog župana Zdravka Ronka za zloupotrebe i politikanstvo, a u kontekstu mogućeg ponavljanja lokalnih izbora.